Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία είναι το πρώτο έλληνα Πρωθυπουργού ύστερα από 16 χρόνια. Τον περασμένο Αύγουστο ο Ναρέντρα Μόντι ήταν ο πρώτος ινδός πρωθυπουργός που επισκεπτόταν την Αθήνα έπειτα από 40 χρόνια. Αυτοί οι αριθμοί από μόνοι τους μαρτυρούν τις ευκαιρίες που κρύβει για την Ελλάδα η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Ευκαιρίες τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και στον τομέα της ασφάλειας.

Σε ένα αλληλεξαρτώμενο αλλά και ολοένα και περισσότερο ταραγμένο διεθνές σκηνικό, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν πιο πολλούς εταίρους για τη χώρα – και όπως ο ίδιος ο Μόντι έχει δηλώσει, «έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και προτεραιότητες».

Οι ελληνοϊνδικές σχέσεις έχουν ήδη αναβαθμιστεί σε «στρατηγικές», ενώ μεταξύ των δύο πρωτευουσών υπάρχει συναντίληψη στα θέματα Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας – συναντίληψη η οποία αποτελεί αντίβαρο στη συμμαχική σχέση Τουρκίας και Πακιστάν. Το δε άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας σε μια αγορά σαν την ινδική, καθώς και η επενδυτική παρουσία εδώ εκπροσώπων της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου, μόνο οφέλη μπορούν να αποφέρουν.

Γι’ αυτό, η επίσημη επίσκεψη στην Ινδία είναι εξαιρετικά κρίσιμη από γεωπολιτικής άποψης. Και πρέπει να στεφθεί με επιτυχία. Οσο πιο κοντά έρθουν οι δύο χώρες, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει η Ελλάδα να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο.