Είναι σε θετική κατεύθυνση το βήμα που οργανώνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Το όλο θέμα πρέπει να αποσαφηνιστεί σε όλες τις πλευρές του βέβαια και να μη σέρνεται διαμορφώνοντας όρους ρευστότητας και παρεξηγήσεων πάνω σε ένα εξόχως ευαίσθητο ζήτημα. Η όλη αποσαφήνιση δε, θα βοηθήσει και στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει με την κοινωνία των πολιτών αλλά και θα δώσει την ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να πάρουν θέση και να χαράξουν τη δική τους γραμμή.

Ανεξαρτήτως των ιεραρχήσεων που κάνει – και λογικά – η κυβέρνηση, έχει σημασία να δούμε άμεσα το πλαίσιο που θα προταθεί και όλες τις πλευρές του νομοσχεδίου. Η ελληνική κοινωνία διατηρεί τις επιφυλάξεις της για κάποια από τα σκέλη που συζητούνται και μια διαδικασία που θα πηγαίνει κι άλλο πίσω με γκρίζες ζώνες ή με ερωτήματα που θα προστίθενται, θα είναι ανασχετική και στην ίδια την προωθητική δύναμη της όλης νέας τομής.

Το μεταρρυθμιστικό μπαράζ των ημερών από το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρέπει επίσης να τέμνεται με τον γάμο των ομοφύλων, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε πως το μέτρο έχει τη δική του αυτοτέλεια και τη δική του ξεχωριστή σημασία στο σκέλος των δικαιωμάτων και της ισονομίας. Είναι σημαντικό πως το πρώτο βήμα θα γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και το πλαίσιο θα αποσαφηνιστεί από εκείνον.