Πάει για ένα ντέρμπι κορυφής ο Παναθηναϊκός αύριο στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Στη δεύτερη θέση οι Πράσινοι τούτη τη στιγμή, στο μείον τρία από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό που τους υποδέχεται. Η ευκαιρία… προφανής. Με νίκη ο Παναθηναϊκός πιάνει κορυφή και μπαίνει με άλλη ψυχολογία και αυτοπεποίθηση στην τελική ευθεία του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος. Πηγαίνει στο Φάληρο έχοντας έως τώρα το απόλυτο με τις ομάδες που «έπρεπε» να κερδίσει. Αλλά χωρίς νίκη σε ντέρμπι έως εδώ. Δύο έχει δώσει, στην έδρα του και τα δύο. Μια ήττα από την ΑΕΚ, μια ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ. Μικρός, ελάχιστος ο απολογισμός του ενός βαθμού σε δύο ντέρμπι μέσα στην έδρα του. Αλλά η διαφορά από την πρώτη θέση είναι μικρή. Και αύριο έχει την ευκαιρία να την εκμηδενίσει.

Εχουμε αναφερθεί και πάλι στον φετινό διαφορετικό Παναθηναϊκό. Σε σχέση με πέρσι η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς εμφανίζεται στο γήπεδο εντελώς διαφορετική. Η μεσοεπιθετική γραμμή λειτουργεί καλύτερα, κάνει περισσότερες τελικές, δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες και σκοράρει πολύ περισσότερο. Ο Παναθηναϊκός του… 1-0 της περσινής σεζόν, έχει φέρει μόλις μία φορά φέτος αυτό το σκορ. Στα Γιάννενα απέναντι στον ΠΑΣ με το γκολ νίκης του Παλάσιος. Οι υπόλοιπες νίκες του είναι με μεγαλύτερη άνεση και με ευρύ σκορ. Και τα 21 γκολ που έχει πετύχει στις 7 πρώτες αγωνιστικές είναι η καλύτερή του επίδοση εδώ και 29 ολόκληρα χρόνια. Και ήδη έχουν βρει δίχτυα 12 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές. Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει γκολ σχεδόν απ’ όλους τους μεσοεπιθετικούς του που έχουν πατήσει στο χορτάρι. Και η συγκομιδή γίνεται ακόμα καλύτερη αν βάλουμε στην εξίσωση και τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια. Αυτά τα 21 γκολ που έχουν πετύχει οι Πράσινοι έως τώρα στο πρωτάθλημα είναι και ο οδηγός τους για το αυριανό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, απέναντι στην ομάδα που έχει την καλύτερη άμυνα έως τώρα. Μόλις δύο γκολ έχει δεχτεί ο Ολυμπιακός στα πρώτα εφτά παιχνίδια του. Ενα από την ΑΕΚ και ένα από τον Αρη.

Να απειλήσει

Δεδομένα ο Γιοβάνοβιτς θα πάει στο Φάληρο για να κάνει το παιχνίδι του. Για να δημιουργήσει η ομάδα του, να απειλήσει, να επιτεθεί και να σκοράρει. Είπαμε, ο… οδηγός του και σε αυτό το ματς και παρά το γεγονός πως ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ μεγαλύτερος από τα άλλα ματς, θα είναι αυτό το «21» που εμφανίζεται στην επίθεσή του. Εκεί στηρίζει έως τώρα τη δύναμή του. Με τον Ιωαννίδη μάλιστα να είναι ίσως στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του, οι Πράσινοι θα περιμένουν πολλά από εκείνον. Ποια είναι η… παγίδα. Πως απέναντί τους δεν βρίσκεται μόνο η ομάδα που έχει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, αλλά κι εκείνη που έχει ακόμα καλύτερη επίθεση και από εκείνους. Ο Ολυμπιακός έως τώρα έχει 22 γκολ στα εφτά πρώτα παιχνίδια του, δηλαδή ένα περισσότερο από τον Παναθηναϊκό. Και στην έδρα του τα αποτελέσματά του είναι εντυπωσιακά και έρχονται με μεγάλα σκορ και μεγάλη ευκολία. 2-0 τον Πανσερραϊκό, 4-0 τον Ατρόμητο, 4-0 τη Λαμία, 4-0 την Κηφισιά, 4-1 τον Αρη. Σε πέντε εντός έδρας αναμετρήσεις ο Ολυμπιακός έχει πετύχει 18 γκολ! Αριθμός άκρως εντυπωσιακός, που δείχνει την επιθετικότητά του, την αποτελεσματικότητά του, την ορμή που έχει στο παιχνίδι του όταν αγωνίζεται στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Προβλήματα στην άμυνα

Αυτό είναι το στοιχείο που θα επιχειρήσει ο Γιοβάνοβιτς να προσέξει και να σταματήσει. Την… ορμή που έχει ο Ολυμπιακός. Και σε ένα ντέρμπι που ο Παναθηναϊκός πηγαίνει να παίξει με πολλά προβλήματα στην άμυνα. Μοναδικοί διαθέσιμοι στόπερ για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο Σένκεφελντ και ο Γεντβάι. Ο Μάγκνουσον βρίσκεται στα… πιτς και θα βρίσκεται για όλη τη σεζόν, καθώς έχει υποστεί χιαστούς, ο δε Πάλμερ – Μπράουν ταλαιπωρείται από οστικό οίδημα και θα επιστρέψει σε έναν μήνα. Που σημαίνει πως αν ο Γιοβάνοβιτς χάσει και άλλον στόπερ, θα αναγκαστεί να πάει σε αλχημείες. Με πιθανότερη την επιλογή του Αράο. Στη θεωρία, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός πάει να παίξει με τον… καθρέφτη του επιθετικά. Στην πράξη θα φανεί αν είναι ικανός να φτάσει στην πρώτη του νίκη σε φετινό ντέρμπι.