Πολιτικές ανισότητες

Πού φαίνεται η διαφορά φάσης στην οποία βρίσκονται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Ενόψει δεύτερου γύρου, τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεχύνονται για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους τους. Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφήνουν τους υποψήφιους που στηρίζουν να αναδείξουν την ευρύτητα των αυτοδιοικητικών τους παρατάξεων – κανένας πρόεδρος δεν πήγε, για παράδειγμα, στη Θεσσαλία για τον Δημήτρη Κουρέτα.

Στήριξη επί τρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, μέσω του Σωκράτη Φάμελλου, έδωσε τρεις γραμμές στη βόρεια Ελλάδα: η πρώτη για στήριξη του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έλαβε με δήλωση έμμεση στήριξη από τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη), η δεύτερη για τη Χρύσα Αράπογλου στην Καλαμαριά και η τρίτη για τον Θεόδωρο Τζέκο στον Θερμαϊκό. Τουλάχιστον οι δύο στους τρεις έχουν βαρβάτο πασοκικό παρελθόν – όμως στην Κουμουνδούρου έχουν επιλέξει να στηρίζουν προοδευτικούς υποψήφιους.

Πατρινό δίλημμα

Το ερώτημα είναι αν θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ κάτι αντίστοιχο στην Πάτρα ανάμεσα στον «κόκκινο» Πελετίδη και στον «γαλάζιο» Σβώλη – καθώς η Αθήνα έχει δώσει τον πρώτο λόγο στους Πατρινούς. «Δεν δέχεται εντολή ο κόσμος. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι σκεπτόμενος και έχει κρίση για αυτό που πρέπει να ψάξει», ανέφερε σε τοπικό μέσο ο γραμματέας της νομαρχιακής Πατρών, Νίκος Μοίραλης. Μια δήλωση που βρήκε την αντίδραση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος είναι επίσης από την περιοχή: «Η γραμμή αυτή δεν απηχεί τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, που ζήτησε να μην ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ οποιοσδήποτε υποψήφιος που στηρίζεται από τη ΝΔ. Προτρέπω σθεναρά τον γραμματέα να μη μας θυμίσει άλλες εποχές όπου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στήριζε τον άξιο Ανδρέα Καράβολα, ενώ κάποια από τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έστησαν το μαύρο μέτωπο – ενάντια στη θέση της ηγεσίας – για να κάνουν δήμαρχο τον κ. Φλωράτο της ΝΔ», δήλωσε ο Σκανδάμης.

Τηλεφώνημα

στην Ιερουσαλήμ

Με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, επικοινώνησε χθες ο Νίκος Ανδουλάκης, για να εκφράσει την αλληλεγγύη του εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Ο Πατριάρχης, από την πλευρά του, τον ευχαρίστησε και του μετέφερε ότι στη μονή του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα έχουν βρει καταφύγιο πολλοί χριστιανοί και μουσουλμάνοι άμαχοι.