Δύο τηλέφωνα

Δύο κινήσεις έγιναν από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν του Χάρη Δούκα, με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο του Δήμου Αθηναίων. Η μια την Κυριακή, από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος πήρε τον υποψήφιο που πέρασε δεύτερος για να τον συγχαρεί και να εκφράσει τη στήριξή του – που αποτυπώθηκε, λίγη ώρα αργότερα, και επισήμως στη δήλωσή του. Η άλλη έγινε χθες, από τον συνυποψήφιό του Κώστα Ζαχαριάδη, με τον οποίο ο Δούκας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 11 το πρωί στο γραφείο του.

Ανατροπή στις Σέρρες

Στο ΠΑΣΟΚ κοιτούν με ενδιαφέρον τους 72 δήμους που, σύμφωνα με τα κομματικά στατιστικά, κέρδισαν από την πρώτη Κυριακή στελέχη και προσωπικότητες του κόμματος, όμως ξεχωριστή αναφορά γίνεται σε έναν συμβολικό δημαρχικό θώκο στη Βόρεια Ελλάδα: στις «καραμανλικές» Σέρρες, τον δήμο κέρδισε ο «πράσινος» συνδυασμός της Βαρβάρας Μητλιάγκα. Η Μητλιάγκα εξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 47,85%, και μόλις 37 ψήφους διαφορά από τον έως τώρα δήμαρχο, Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Σύγκρουση εξ αριστερών

Τι θα κάνει το ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο; Οι εκροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους, αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας, δημιουργεί τα δεδομένα για μια κόντρα αμιγώς αριστερή, ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τον Περισσό. Είναι ενδεικτικό πως η κομματική «Αυγή» στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας έφερε τίτλο «κλείνει το μάτι σε Μπακογιάννη και Αγοραστό ο Δημήτρης Κουτσούμπας», λόγω της γραμμής για λευκό ή άκυρο σε μη κομματικούς υποψηφίους. Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κερδίσουν ξανά τους ψηφοφόρους τους με το αφήγημα μιας πλατιάς προοδευτικής πλειοψηφίας – ή τουλάχιστον, μιας προσπάθειας.

Δομοκός γιοκ

Ο φόβος της κρυφής ψήφου προς τον Ηλία Κασιδιάρη στην Αθήνα δεν επαληθεύτηκε. Ο καταδικασμένος πρώην χρυσαυγίτης περιορίστηκε σε χαμηλές πτήσεις, βλέποντας την πλάτη του Κώστα Μπακογιάννη, του Χάρη Δούκα, του Κώστα Ζαχαριάδη και του Νίκου Σοφιανού. Μόνο χαρμόσυνο είναι το νέο αυτό, όμως το 8,3% δεν είναι απολύτως λόγος εφησυχασμού. Η δεξιά της Δεξιάς έχει πολλά πρόσωπα: η Ελένη Παπαδοπούλου, που διεκδίκησε τον δήμο και κέρδισε 5.310 ψήφους, απευθυνόταν σε ένα πιο δεξιό κοινό και στις προεκλογικές της δηλώσεις έκανε λόγο για «πληθυσμιακή αλλοίωση» των συνοικιών, για «λαθρομετανάστες» και στο πεντάπτυχο της υποψηφιότητάς της έθετε ως βασικές προτεραιότητες την ασφάλεια και την ευπρέπεια.