Η μάχη σε ορισμένους δήμους φαίνεται πως έχει ήδη κριθεί ενώ σε άλλους η αγωνία των υποψηφίων θα παραταθεί μέχρι και το τέλος της εκλογικής βραδιάς.

Η ανάδειξη των «μικρών κυβερνήσεων» σε επίπεδο δήμων μεταφράζεται από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως το πρώτο μεγάλο κρας τεστ, το οποίο με μια δεύτερη ανάγνωση θα δείξει εάν υπάρχει κυβερνητική φθορά ή εάν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Τα επιτελεία των υποψηφίων στους μεγάλους δήμους της χώρας, πάλι, περιμένουν να δουν να επιβεβαιώνονται ή να διαψεύδονται όσα οι δημοσκοπήσεις αναδείκνυαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ανάλογα με τον αντίπαλο

Σαφές προβάδισμα για τον Δήμο Αθηναίων έχει ο νυν δήμαρχος και εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μπακογιάννης.

Μάλιστα εάν καταφέρει να πάρει κοντά στο ποσοστό που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή του 2019 (42,65%), τότε η νίκη από την πρώτη Κυριακή θεωρείται δεδομένη.

Ωστόσο, ένας δεύτερος γύρος θα εξαρτηθεί εάν θα είναι… περίπατος για τον νυν δήμαρχο, ανάλογα με τον αντίπαλο που θα έχει απέναντί του.

Στην περίπτωση που δεύτερος περάσει ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως η πλάστιγγα θα γύρει υπέρ της παράταξης Μπακογιάννη. Εάν πάλι, βάσει των δημοσκοπήσεων, μαζί με τον Κ. Μπακογιάννη διεκδικήσει τον δήμο την Κυριακή 15 Οκτώβρη ο Χάρης Δούκας, τότε όλα δείχνουν πως δεν θα μιλάμε για έναν… χαλαρό περίπατο Μπακογιάννη.

Αμφίρροπη φαίνεται πως είναι η μάχη στη συμπρωτεύουσα.

Μεγάλες είναι οι πιθανότητες αύριο να τερματίσει πρώτος ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας με ποσοστό, ωστόσο, που δεν θα του τερματίσει την αγωνία.

Στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις, θα κονταροχτυπηθούν Σπύρος Πέγκας και Στέλιος Αγγελούδης για το ποιος θα συμπληρώσει το εκλογικό δίδυμο της 15ης Οκτωβρίου.

Καθοριστικό ρόλο στο ποιος τελικά θα κόψει πρώτος το νήμα τη δεύτερη Κυριακή θα παίξουν, όπως όλα δείχνουν, η αδιευκρίνιστη ψήφος και οι αναποφάσιστοι. Πάντως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία, κι αυτός ήταν και ο λόγος που στα μέσα της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη προκειμένου να δώσει τον τόνο.

Για την τρίτη θητεία

Πιο ξεκάθαρη είναι η περίπτωση του Πειραιά, με τον Γιάννη Μώραλη, τον δήμαρχο της πόλης τα τελευταία εννέα χρόνια, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να οδεύει για την τρίτη του θητεία στον δήμο και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή, καθώς θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανό να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 43%, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τούς συνυποψηφίους του Γιώργο Γαβρίλη, Νίκο Αμπατιέλο, Θανάση Διαβολάκη και Κώστα Νιζάμη.

Κοντά στο ποσοστό που μπορεί να δώσει το έναυσμα για την τρίτη του θητεία στον Δήμο Πατρέων φαίνεται πως είναι ο «κόκκινος» δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Εάν αυτό, βέβαια, δεν επιτευχθεί, η πρώτη θέση που θα οδηγεί στον επόμενο γύρο είναι βέβαιη, με τη μάχη να δίνεται – όπως όλα δείχνουν – για το πρόσωπο που θα συμπληρώσει το ντουέτο του δεύτερου γύρου. Τα επιτελεία των υπόλοιπων υποψηφίων – του Βασίλη Αϊβαλή, του Κώστα Σβόλη και του Πέτρου Ψωμά – θεωρούν σίγουρη τη δεύτερη θέση το καθένα για τον δικό τους επικεφαλής.

Ανοιχτή είναι η μάχη στην πόλη των Ιωαννίνων, που έχει ιδιαίτερο εκλογικό ενδιαφέρον μετά την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου δείχνει να έχει μια δυναμική, ενώ πολύ κοντά φαίνεται πως βρίσκεται και ο αντίπαλός του και πρώην δήμαρχος της πόλης, Θωμάς Μπέγκας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο πως αυτή θα είναι η δυάδα του δεύτερου γύρου.

Αποχωρήσεις και ντέρµπι

Στον μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης, το Ηράκλειο, το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά, μετά την αποχώρηση του νυν δημάρχου για δύο θητείες, Βασίλη Λαμπρινού.

Ο προερχόμενος από την Κεντροαριστερά Αλέξης Καλοκαιρινός «φλερτάρει» με την πρωτιά από την πρώτη Κυριακή, με τον «γαλάζιο» υποψήφιο, Μιχάλη Καραμαλάκη, να καταγράφει υψηλά ποσοστά. Πάντως, εάν η τύχη του Δήμου Ηρακλείου κριθεί στον δεύτερο γύρο, η μάχη θα δοθεί – εκτός απροόπτου – μεταξύ των δύο.

Μεγάλο προβάδισμα για την επανεκλογή του φαίνεται να έχει ο νυν δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και μάλιστα δημοσκοπήσεις το προηγούμενο διάστημα τον εμφάνιζαν με διπλάσιο ποσοστό από την Κατερίνα Μανιμανάκη, τρίτο τον υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπη Λουτσέτη και τελευταίο τον Ειρηναίο Μαράκη. Ωστόσο, εάν το ποσοστό του νυν δημάρχου δεν ξεπεράσει το… φράγμα του 43%, φαίνεται πως στον δεύτερο γύρο σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι αναποφάσιστοι.

Σε ντέρμπι για γερά νεύρα εξελίσσεται η μάχη στην – πολύπαθη από την κακοκαιρία «Daniel» – πόλη της Λάρισας, με τη διαφορά μεταξύ του νυν δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη και του συνυποψηφίου του Θανάση Μαμάκου να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, οι δημότες θα επιστρέψουν στις κάλπες την Κυριακή 15 Οκτωβρίου για να αποφασίσουν ποιος τελικά θα διοικεί τη θεσσαλική πόλη.