ΒΙΟΣΑ ΟΣΜΑΝΙ-ΣΑΝΤΡΙΟΥ

Πιέζει τους Ισπανούς

Είναι γνωστό ότι η Ισπανία – η χώρα που ασκεί την περιοδική προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο – είναι το μεγαλύτερο από τα 5 κράτη-μέλη (τα άλλα είναι Ρουμανία, Σλοβακία, Κύπρος και Ελλάδα) που δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Γνωρίζοντας, λοιπόν, πόσο κρίσιμη είναι η θέση της Μαδρίτης, η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι-Σάντριου, επιχείρησε να της ασκήσει πίεση, χωρίς να θίξει άμεσα το ζήτημα της ανεξαρτησίας: Κάλεσε την κυβέρνηση της Ισπανίας να συνταχθεί με τις υπόλοιπες χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Βελιγραδίου μετά το πρόσφατο ένοπλο επεισόδιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ένας κοσοβάρος αστυνομικός και τρεις Σέρβοι. «Δεν υπάρχει λόγος να γίνει συνάντηση με τη Σερβία προτού υιοθετηθούν οι κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά στη Γρανάδα, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, μέλος της οποίας είναι και η Σερβία.

ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ

Στο στόχαστρο του Σαλβίνι

«Ηταν 25 Ιουλίου 2018, στην Κατάνια. Ημουν τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών. Η άκρα Αριστερά διαδήλωνε προκειμένου να απαιτήσει την αποβίβαση μεταναστών από ένα πλοίο. Ο όχλος αποκαλούσε δολοφόνους και ζώα τους αστυνομικούς. Μου φαίνεται δε πως ανάμεσά τους υπήρχαν κάποια οικεία πρόσωπα…». Με αυτή την ανάρτηση, ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας και κυβερνητικός εταίρος της Τζόρτζια Μελόνι, έστρεψε τα βέλη του κατά της δικαστού Γιολάντα Αποστόλικο – η οποία είναι το «οικείο πρόσωπο» που αναφέρεται παραπάνω, καθώς βρισκόταν στον χώρο της διαδήλωσης μαζί με τον σύζυγό της. Η δικαστής έχει βρεθεί στο στόχαστρο όχι μόνο της Λέγκας αλλά ολόκληρης της ιταλικής Ακροδεξιάς, επειδή έχει αρνηθεί, επικαλούμενη τη νομοθεσία της ΕΕ, τη σύλληψη αιτούντων άσυλο που προέρχονται από χώρες οι οποίες θεωρούνται «ασφαλείς». Θα διωχθεί, άραγε, για παράβαση καθήκοντος, όπως θέλει ο Σαλβίνι;

ΣΑΝΑ ΜΑΡΙΝ

Από πρωθυπουργός, ινφλουένσερ

Διευρύνει διαρκώς τους ορίζοντές της η Σάνα Μαρίν η οποία, όπως είναι γνωστό, εγκατέλειψε τον περασμένο Απρίλιο την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών της Φινλανδίας, έχοντας έρθει τρίτη στις εκλογές που προηγήθηκαν. Οπως είναι γνωστό, η Μαρίν είχε ήδη διατελέσει επί μια τετραετία πρωθυπουργός – ήταν, μάλιστα, η νεότερη πολιτικός της χώρας που βρέθηκε σε αυτή τη θέση το 2019, σε ηλικία 34 ετών – ενώ επί των ημερών της η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Επειδή, όμως, υπάρχει ζωή και μετά την πολιτική, αφού πρώτα αποφάσισε να ενταχθεί στις τάξεις του Ινστιτούτου του Τόνι Μπλερ, ως σύμβουλος σε ζητήματα στρατηγικής, πριν από μερικές ημέρες συνήψε συμβόλαιο με μια εταιρεία που ειδικεύεται στο «κυνήγι ταλέντων» από τον χώρο του θεάματος: Τη Range Media Partners, στο πελατολόγιο της οποίας περιλαμβάνονται πολλά ισχυρά ονόματα του χώρου, όπως ο Μπράντλεϊ Κούπερ, ο Τομ Χάρντι και η Κίρα Νάιτλι.