Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε χθες για πρώτη φορά τους 47 βουλευτές του κόμματός του στην αίθουσα της Γερουσίας. Ο τόνος που θέλησε να δώσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ήταν ενωτικός. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό πως τα αντίπαλα εσωκομματικά στρατόπεδα βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ανακωχή ενόψει του πρώτου και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το κόμμα, μετά τη συντριπτική του ήττα στις τελευταίες εθνικές κάλπες, παράγει περισσότερη εσωστρέφεια απ’ όση μπορούν να καταναλώσουν τα μέλη του αλλά και το σύνολο του εκλογικού σώματος. Το σοκ του Μαΐου και του Ιουνίου δικαιολογεί ως έναν βαθμό την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αναμφίβολα τα όργανά του, όλων των επιπέδων, πρέπει να συγκληθούν ώστε να συζητήσουν το μέλλον του κάνοντας ταυτόχρονα ειλικρινή και εμπεριστατωμένη αυτοκριτική για το παρελθόν του. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν γίνεται να κρατήσει επ’ άπειρον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ξεπεράσει επιτέλους – με το μικρότερο δυνατό κόστος – τη δύσκολη εσωκομματική του συγκυρία. Το οφείλει γιατί παρά το ποσοστό το οποίο έλαβε στην εθνική αναμέτρηση, παραμένει η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Και η εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος εξαρτάται άμεσα από μια λειτουργική και αποτελεσματική αξιωματική αντιπολίτευση. Ο θεσμικός ρόλος που του ανατέθηκε από τους πολίτες οι οποίοι τον ψήφισαν απαιτεί ταχύτατη ανασυγκρότηση – και φυσικά σοβαρότητα.