ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ

Η αίσθηση της αποτυχίας

Ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να εμφανιστεί χαμογελαστός και με «άρωμα» υπεροχής κατά τη χθεσινή έναρξη του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η πραγματικότητα είναι πολύ «βαριά» για τον ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η αίσθηση της αποτυχίας και της επερχόμενης ήττας (αν όχι συντριβής) είναι πανταχού παρούσα. Εντείνεται δε από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δίνουν στην αντιπολίτευση των Εργατικών διψήφιο προβάδισμα, που ξεκινά από τις 14 και καταλήγει μέχρι και πάνω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης βρέθηκε εξαρχής στο στόχαστρο πολλών συνέδρων και στελεχών της κυβέρνησης, που ταυτόχρονα πιέζουν τον Σούνακ να μειώσει δραστικά τη φορολογία προκειμένου να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα – για να λάβουν την απάντηση ότι προϋπόθεση είναι η μείωση του πληθωρισμού.

 

ΝΤΜΙΤΡΙ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ

Στο στόχαστρό του οι Βρετανοί

Λάβρος εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά κατά της Δύσης ο αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος πολύ συχνά παίζει τον ρόλο του «κακού» από την πλευρά της Μόσχας. Χθες, λοιπόν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έθεσε στο στόχαστρό του τη Βρετανία και τον νέο υπουργό Αμυνας Γκραντ Σαπς, με αφορμή όσα είπε ο τελευταίος σε συνέντευξή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Λονδίνο θα στείλει στην Ουκρανία «συμβούλους» για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. «Οι σύμβουλοι αυτοί θα μετατραπούν σε νόμιμους στόχους για τις δυνάμεις μας (…) Οχι ως μισθοφόροι, αλλά ως βρετανοί ειδικοί του ΝΑΤΟ», έγραψε χαρακτηριστικά στο κανάλι του στο Telegram. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι ο Σούνακ έσπευσε να διαψεύσει τον υπουργό του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν για την ώρα τέτοια σχέδια. Χωρίς να αποκλείσει, πάντως, να υπάρξουν σύντομα…

ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ

Αναμένονται… δεσμεύσεις

Στο Κίεβο βρέθηκε χθες, για μία ακόμη φορά, ο επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. «Η Ουκρανία έχει ανάγκη να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες και μάλιστα σύντομα», δήλωσε κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας Ρούστεμ Ουμέροφ – ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, αντικαθιστώντας τον Ολέκσι Ρεζνίκοφ –, για να προσθέσει: «Προετοιμαζόμαστε ώστε να αναλάβουμε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις που θα έχουν σχέση με την ασφάλεια της Ουκρανίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι επτά κράτη-μέλη της ΕΕ προχώρησαν σε κοινές παραγγελίες πυρομαχικών – κυρίως βλημάτων για τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών – που έχει αδήριτη ανάγκη η Ουκρανία, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των Ευρωπαίων σε επίπεδο εξοπλισμών και παραγωγής στρατιωτικού υλικού, με συνολικό κόστος 2 δισ. ευρώ.