Μια συντονισμένη εντατική προσπάθεια κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών είναι σε εξέλιξη τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς καθημερινά εντοπίζονται και συλλαμβάνονται διακινητές αλλά και παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες.

Ενδεικτικά σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μέσα σε πέντε ημέρες, από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου, έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί πάνω από 110 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τους 500 μετανάστες άγγιξαν αυτοί που συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μέσα στον Ιούλιο.

Η έξαρση στις μεταναστευτικές ροές συζητήθηκε δε και στο προχθεσινό ΚΥΣΕΑ και το μήνυμα που δόθηκε ήταν να υπάρχει επαγρύπνηση.

Μάλιστα, και τα πρώτα 24ωρα του Αυγούστου συνεχίζονται οι συλλήψεις μεταναστών που μπήκαν παράνομα στη χώρα μας σε Εβρο και Αιγαίο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχές του Εβρου, της Καβάλας και της Ροδόπης συνελήφθησαν πάνω από 31 μετανάστες και 11 διακινητές. Επιπλέον σε Σάμο, Χίο και Λέσβο από στελέχη του Λιμενικού εντοπίστηκαν πάνω από 100 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ συνελήφθησαν και τρεις διακινητές.

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου αρκετά περιστατικά έρευνας – διάσωσης καταγράφηκαν στην περιοχή της Λέσβου, ενώ συνέβησαν και σε Σάμο, Ρόδο, Χίο, Κάρπαθο, Κω και υπήρξε σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά τον Ιούλιο του 2022 εντοπίστηκαν 159 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ φέτος τον ίδιο μήνα έφτασαν τους 470.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα κυκλώματα εκμεταλλεύονται τις καλές καιρικές συνθήκες και την αυξημένη κίνηση τουριστικών σκαφών στο Αιγαίο. Αύξηση καταγράφηκε και τον Ιούνιο, όταν συνέβη το τραγικό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

Μάρτυρες καταδιώξεων

Στον Εβρο το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες κατοίκων που σχεδόν καθημερινά γίνονται αυτόπτες μάρτυρες καταδιώξεων οχημάτων διακινητών από αστυνομικούς.

Μάλιστα το φως της δημοσιότητας έχουν δει και ερασιτεχνικά βίντεο που δείχνουν τους διακινητές να οδηγούν με επικίνδυνους ελιγμούς ακόμα και στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ακόμα και στην Εγνατία Οδό, για να αποφύγουν τη σύλληψη, ενώ λόγω της κινητοποίησης διακόπτεται η κυκλοφορία με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των διερχόμενων οδηγών.

Ωστόσο το περιστατικό το οποίο προβλημάτισε έντονα συνέβη στο Δωρικό Αλεξανδρούπολης με τη μετωπική σύγκρουση πριν από λίγα 24ωρα οχήματος διακινητή με αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε πολύτεκνη οικογένεια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα παιδιά αλλά και σοβαρότερα η μητέρα τους.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης έκρουσε μέσω επιστολής του τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων από τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η έκνομη, παράνομη και αντίθετη σε κάθε γράμμα του νόμου κυκλοφορία οχημάτων στην Εγνατία Οδό δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο και τυχαίο περιστατικό.

Από τις 15 Απριλίου 2023, όταν και συνέβη το πρώτο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αλεξανδρούπολη, με θύμα συνδημότη μας, πατέρα δύο παιδιών, ακολούθησαν νέα περιστατικά παράνομης οδήγησης στο αντίθετο ρεύμα, που μόνο συναισθήματα θυμού, οργής και αγανάκτησης προκαλούν σε όλους όσοι κατοικούμε στη Θράκη».

Οπως είπε ο κ. Ζαμπούκης στα «ΝΕΑ», «οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Εγνατία Οδός είναι ο βασικός οδικός άξονας που συνδέει την περιοχή με την υπόλοιπη χώρα και καθημερινά πάρα πολλοί τον χρησιμοποιούν για να κατευθυνθούν στις εργασίες τους.

Αυτό που θέλουμε είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας όχι μόνο στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής. Επιπλέον θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα αλλά και στον δρόμο από τη Θεσσαλονίκη προς την Αλεξανδρούπολη ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα όσοι κινούνται με κλεμμένα αυτοκίνητα με στόχο τη διακίνηση μεταναστών».

Το αίτημα έγινε δεκτό και τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης «η λήψη άμεσων μέτρων για τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου παραβίασης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας από λαθροδιακινητές, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή διερχόμενων οδηγών και επιβαινόντων στο οδικό δίκτυο της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θα εντατικοποιηθεί πάραυτα η αποτρεπτική επιτήρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, θα διαβιβαστούν άμεσα προτάσεις στην εταιρεία Εγνατία Οδός για αποτρεπτικές τεχνικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και θα εξεταστεί κάθε άλλο πρόσφορο μέσο τεχνικής παρέμβασης, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας».

Την ίδια στιγμή, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι περιπολίες στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τη Σαμοθράκη έως το Καστελλόριζο για τον εντοπισμό λέμβων με μετανάστες που επιχειρούν να ταξιδέψουν παράνομα από τις τουρκικές ακτές είτε προς κάποιο ελληνικό νησί είτε προς την Τουρκία.