Oι σχέσεις της πολιτικής με τη θρησκεία ήταν πάντα περίπλοκες στην Ελλάδα. Η Εκκλησία διεκδικεί συχνά ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που της αναλογεί και τα κόμματα, όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, λαμβάνουν υπόψη στη χάραξη της πολιτικής τους την επιρροή της Εκκλησίας στην κοινή γνώμη. Αυτό δημιουργεί σε ορισμένες περιόδους προβλήματα. Ενα παράδειγμα ήταν ο εκκλησιασμός και ο εμβολιασμός κατά τις ημέρες της πανδημίας. Ενα άλλο είναι η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Παρ’ όλ’ αυτά, η κοσμική εξουσία και ο «θεανθρώπινος οργανισμός» – όπως αποκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την Εκκλησία – συνεργάζονται σε γενικές γραμμές καλά. Και το μυστικό αυτής της συνεργασίας είναι η διάκριση των αρμοδιοτήτων τους. Προκαλεί έτσι αλγεινή εντύπωση η προσπάθεια ορισμένων μονών του Αγίου Ορους να παρέμβουν στις πολιτικές εξελίξεις μέσω της στήριξης του κόμματος «Νίκη», με το οποίο τις συνδέουν η απόρριψη των αμβλώσεων, η άρνηση των εμβολίων και οι φιλορωσικές διαθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με εξαίρεση ορισμένες μεγάλες πόλεις, το κόμμα αυτό έλαβε στις τελευταίες εκλογές στη Βόρεια Ελλάδα ποσοστά από 4% ως 7,5%.

Η οργανωμένη αυτή προσπάθεια προκάλεσε ενόχληση στην Εκκλησία και ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία. Ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχθεί την οικειοποίηση της Εκκλησίας από τους «παραχαράκτες της πίστης μας», που εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων για να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς. Και ο πρόεδρος της ΝΔ σπεύδει μεθαύριο στο Αγιον Ορος για να εξασφαλίσει ότι στην επόμενη, τουλάχιστον, εκλογική αναμέτρηση, η αυτόνομη μοναστική κοινωνία θα παραμείνει «λευκή», δεν θα εμπλακεί δηλαδή στα πολιτικά δρώμενα. Για την εξουδετέρωση του κινδύνου με το όνομα «Νίκη», που απειλεί ακόμη και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη Βουλή, έχει μάλιστα συγκροτηθεί και ειδική ομάδα πρωτοκλασάτων στελεχών που θα οργώσουν τις επόμενες ημέρες τη Βόρεια Ελλάδα.

Η δημοκρατία είναι ασφαλώς ανοιχτή σε όλους. Δεν μπορεί να ανεχθεί όμως υπόγεια πολιτικά παιχνίδια από εκφραστές οπισθοδρομικών απόψεων και συνηγόρους του σκοταδισμού. Μπορεί να είναι γενναιόδωρη, δεν είναι όμως αφελής. Και οφείλει να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.