«Εννιάμερα» σήμερα πριν από τις εκλογές και στον δρόμο προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου ακούω μόνο υποσχέσεις για την επόμενη ημέρα, η οποία «ουκ έσσεται αμείνων». Διότι, οι δύο προμαχούντες του πολιτικού συστήματος αποστρέφουν το πρόσωπό τους από τα πραγματικά προβλήματα και συνεχίζουν να… «σφυρίζουν κλέφτικα» με την έννοια της αδιαφορίας και όχι των στίχων του δημοτικού μας τραγουδιού «να βρω λημέρια των κλεφτών, γιατάκια καπετάνων και να σφυρίξω κλέφτικα, να σμίξω τους συντρόφους…»!

Οι σύγχρονοι «καπετάνοι», λοιπόν, «σφυρίζουν κλέφτικα» και για τον «Ενιαίο» (κατ’ ευφημισμόν, αφού τα ακίνητα επιβαρύνονται με 13 άλλους πολυώνυμους φόρους) Φόρο Ιδιοκτησίας (κατ’ ευφημισμόν, αφού στην πραγματικότητα είναι… κρατική!) Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Αυτός ο απίστευτης ευρηματικότητας φόρος έγινε μετά το 2012 (στην κυριολεξία) «άχθος αρούρης» (βάρος της γης και άχρηστος!), κατά τη γνωστή ομηρική έκφραση (Ιλιάδα Σ, 104).

Ετσι, καθώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΕΝΦΙΑ με υποσχέσεις προεκλογικά, αλλά και ως κυβέρνηση για κατάργησή του!!! Αμ δε!!! (Αλέξης Τσίπρας, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2014 και σε κάθε εκδήλωση ή προεκλογική ομιλία ή πρόγραμμά του). Επίσης και ως κυβέρνηση (2 Απριλίου του 2015 για κατάργηση μέσα στο 2015 και αντικατάσταση από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ στο debate, στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, είχε χαρακτηρίσει τον ΕΝΦΙΑ ως «παράλογο τον φόρο αυτόν που θεσμοθετήθηκε από τη ΝΔ», και υποσχέθηκε ότι θα αντικατασταθεί!).

Κι όμως, όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά παρέμεινε κιόλας στα ίδια ακριβώς ή περίπου επίπεδα (3,5 δισ. ευρώ – 3,1 δισ. ευρώ) με το αντίστοιχο του 2014 (3,5 δισ. ευρώ), ενώ από τον αναπτυξιακό νόμο που ψήφισε προέκυπτε ότι θα τον διατηρούσε έως και το 2031!!! Και γι’ αυτό, προφανώς, τώρα δεν αναφέρει τίποτα στο νέο κυβερνητικό του πρόγραμμα «σφυρίζοντας αδιάφορα»!!! Υπενθυμίζω ακόμα ότι ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης (29 Αυγούστου 2016 ) χαρακτήρισε τον φόρο αυτόν ως «πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», ενώ τρεις περίπου μήνες νωρίτερα (3 Ιουνίου 2016) ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δημαράς τόνιζε σε ραδιοφωνική εκπομπή, μεταξύ άλλων, ότι «κακώς δόθηκαν προεκλογικές υποσχέσεις για τον ΕΝΦΙΑ, δυστυχώς, δεν υπάρχει περίπτωση και καμιά δυνατότητα να καταργηθεί και ο πολιτικός πρέπει να ζητά συγγνώμη αναγνωρίζοντας το λάθος του»!

Από την άλλη μεριά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εφαρμόζοντας τη γνωστή τακτική Χότζα, μείωσε τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ από 3,1 δισ. ευρώ του 2018 σταδιακά σε 2,4 δισ. ευρώ το 2022, ενώ προχθές εξήγγειλε περαιτέρω έκπτωση κατά… 10% για όλους τους ιδιοκτήτες, προσθέτοντας ως… «ασφαλιστής», ότι αυτό ισχύει για όσους «έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών», τονίζοντας ότι η συνολική ελάφρυνση (χωρίς την προσθήκη της… ασφάλισης!) είναι… 40 εκατ. ευρώ (κόστος του μέτρου)! Δηλαδή, άλλα… λόγια ν’ αγαπιόμαστε!!!

Κι όλα αυτά παρά τις διαπιστώσεις της Εκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη, την οποία ο ίδιος συνέστησε, και καταθλιπτικά στοιχεία διεθνών και ντόπιων οργανισμών, από τα οποία προκύπτει ότι η κατοικία στην Ελλάδα και η «προσφιλής» τάχα μεσαία τάξη κινδυνεύει κυρίως από τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους δώδεκα πολυώνυμους φόρους και όχι από την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές. Παραθέτω μερικά ενδεικτικά:

n Τα έσοδα από φόρους ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,6%), είναι διπλάσια από τον μέσον όρο στην ευρωζώνη (1,3%), αλλά και στον ΟΟΣΑ.

n Ο κύριος ΕΝΦΙΑ είναι στην ουσία ένας αναλογικός φόρος, με στοιχεία απότομης προοδευτικότητας.

n Στην Ελλάδα, οι κατέχοντες πληρώνουν στο κράτος 14 «ενοίκια» σε έναν… χρόνο, με τη μορφή φόρων (δεκατρείς!!!), ενώ οι μη έχοντες παίρνουν και… «μπόνους»!!!

Αυτός ο χορός των εκλογών με υποσχέσεις και γλυκόλογα, μου θύμισε μερικούς αιωνίως επίκαιρους στίχους που λέει ο Χορός στο έργο «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη (897-905):

«Αγρια πήρε φόρα η γλώσσα, τόλμη ανάβει την καρδιά σας κι ήσυχος δε μένει ο νους σας. Απ’ τον έναν καρτερούμε πως ωραίες θα πει ξυπνάδες και καλά λιμαρισμένες, κι ότι ο άλλος λόγια σύρριζα θ’ αδράξει και βαρύς μ’ αυτά θα ορμήσει και πολλές στιχοκυλίστρες θα ταράξει…».