Ο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τη θητεία του ως προέδρου των ΗΠΑ αλλά και ως υποψήφιος πριν από αυτήν κόμισε μια σειρά από αρνητικές πρωτιές που με τη σειρά τους επιμόλυναν το όλο πολιτικό σύστημα της υπερδύναμης. Κι όμως. Ενώ θα υπήρχαν σοβαρότεροι λόγοι για να ερευνηθεί η δράση του (π.χ. η επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο), τώρα φαίνεται πως παραπέμπεται για το θέμα της εγχρήματης εξαγοράς μιας πορνοστάρ για να εξασφαλίσει τη σιωπή της.

Οι εικόνες που πιθανώς θα δούμε όταν ο τέως πρόεδρος εμφανιστεί στις Αρχές δεν θα συμβάλουν στην εξυγίανση του όλου συστήματος αλλά μάλλον θα τροφοδοτήσουν έναν περαιτέρω εκφυλισμό της δημοκρατίας με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Αν προσθέσουμε σε αυτά πως πιθανώς η δίκη του θα γίνει όταν θα πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αντιλαμβανόμαστε πώς θα μπορούσε το τρας θέαμα να μπερδευτεί με τα κρίσιμα πολιτικά διακυβεύματα για τη μεγάλη υπερδύναμη και να διαμορφώσει έναν συγκερασμό αντιπολιτικού ρεύματος και τραυματισμού των θεσμών. Ας μην ξεχνούμε επίσης πως μιλώντας για τον Τραμπ μιλάμε για «ασύμμετρο» πρόσωπο που έχει τον τρόπο να καβαλάει το κύμα του λαϊκισμού αλλά και να χαϊδεύει τα ταπεινότερα ένστικτα του αμερικανικού λαού.

Ολα αυτά σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και εντροπίας, πολέμων και αναθεωρητισμών. Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ οφείλουν να εκπέμψουν σήμα σταθερότητας και ισχύος ως η κύρια δύναμη του ΝΑΤΟ αλλά και ως μία εκ των πρωταγωνιστριών στην παγκόσμια οικονομία.