Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την ημερομηνία των εκλογών. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες της απλής αναλογικής – κι αν χρειαστεί, το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα βρεθούν πίσω από τα παραβάν της ενισχυμένης. Τυπικά, η προεκλογική περίοδος θα αρχίσει μετά το Πάσχα. Ατύπως, βέβαια, όλα τα κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία τους, θέτοντας τα δικά τους διλήμματα στους ψηφοφόρους.

Στους σχεδόν δύο μήνες που απομένουν ως την εκλογική Κυριακή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι πολιτικοί αντίπαλοι να ανεβάσουν κατακόρυφα τα επίπεδα τοξικότητας στον δημόσιο διάλογο – η μέχρι τώρα στάση τους, άλλωστε, αυτό δείχνει. Ωστόσο, μια κι οι περισσότεροι επικαλούνται την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα την επομένη των εκλογών, οφείλουν να εργαστούν από τώρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οφείλουν, δηλαδή, να διατηρήσουν ένα μίνιμουμ έστω επίπεδο πολιτικού πολιτισμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι πολίτες δεν θέλουν να ακούσουν κορόνες. Ζητούν να μάθουν τις προγραμματικές προτάσεις του καθενός και να συγκρίνουν τόσο πεπραγμένα όσο και ιδέες για το μέλλον. Οι υψηλοί τόνοι, που είθισται να χαρακτηρίζουν τους μήνες που προηγούνται της λαϊκής ετυμηγορίας, δεν πρέπει να γίνουν κραυγές ακραίας πόλωσης. Γιατί οι τελευταίες αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα στα οποία αναζητά λύσεις το εκλογικό σώμα. Και θέτουν σε κίνδυνο την κανονικότητα την οποία η πλειονότητά του επιθυμεί.