Πριν από δύο μέρες ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα του market pass. Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν ξεπεράσει τις 700.000. Αυτό από μόνο του αρκεί για να γίνει κατανοητό πως μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας έχει ανάγκη κάθε στήριξης που μπορεί να προσφέρει το κράτος στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. Ολες, λοιπόν, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών είναι αναμφισβήτητα χρήσιμες και καλοδεχούμενες.

Ωστόσο, ταυτόχρονα όλες πρέπει να είναι κι αυστηρά μετρημένες προκειμένου να μην απειληθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Οι μνήμες από την εποχή της οικονομικής κρίσης είναι ακόμη νωπές. Και σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να ξαναζήσει στο μέλλον τις συνέπειες ενός εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα κι οι πολίτες της θυσίασαν πολλά για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Ούτε μία θυσία τους δεν επιτρέπεται να πάει χαμένη.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει άλλο μαζικό δημοσιονομικό πακέτο μέχρι τις εκλογές. Μέλη του οικονομικού επιτελείου, όμως, έχουν δηλώσει πως δεν έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα χρήματα στα κρατικά ταμεία. Η προσεκτική κοστολόγηση κάθε μέτρου, η σύνεση με την οποία θα πορευτεί ενώ βαδίζει στον δρόμο της επιστροφής στην κοινωνία κάθε πρόσθετου ευρώ δηλαδή, είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Γιατί από αυτήν εξαρτάται το αν θα γυρίσουμε στις παλιές κακές μέρες ή όχι.