Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερη περίοδό τους. Αυτό αποδίδεται και στις δύο πλευρές και ιδίως την τελευταία τριετία. Η επίσκεψη στην Αθήνα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω πολλών δεδομένων. Κατ’ αρχάς γίνεται σε μια στιγμή που το ατλαντικό αποτύπωμα βαθαίνει στην περιοχή και τη χώρα μας και στον νέο χάρτη των συμμαχιών και των γραμμών τους έχει κεντρικό ρόλο η Αλεξανδρούπολη αλλά και οι συνολικές συμφωνίες για τις βάσεις στη χώρα μας.

Στον έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον εξελισσόμενο πόλεμο εκεί, έχει σημασία η επιβεβαίωση της θέσης της Ελλάδας ως σταθερού πυλώνα για την ασφάλεια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και ως χώρας με μακρά σχέση με τις ΗΠΑ και τον πυρήνα της Ευρώπης. Παράλληλα, και παρά τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα Τουρκία και το παράθυρο που άνοιξε η σημαντική στάση της χώρας μας στην τουρκική τραγωδία έχει σημασία η επίσκεψή Μπλίνκεν αφού είναι μια καλή ευκαιρία για επιβεβαίωση των στενότερων ιστορικών δεσμών με τη δική μας πλευρά.

Ας μην ξεχνούμε πως για τις ΗΠΑ η Ελλάδα παραμένει και εξελίσσεται επίσης σε ενεργειακό κόμβο – π.χ. με τη λειτουργία της Ρεβυθούσας κ.ά. – σε μια εποχή που φαίνεται να επιτείνεται η ενεργειακή επισφάλεια παγκοσμίως. Οπως και να έχει, η διήμερη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών είναι στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης του ρόλου μας και των συμφερόντων της περιοχής.