Το μεγάλο στοίχημα για το μετασύμπαν (metaverse), τα διαφορετικά από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα, οι αποχωρήσεις στελεχών, οι προκλήσεις για την ιδιωτικότητα και ο μεγάλος ανταγωνισμός από άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Tik Tok είναι τα μεγάλα εμπόδια για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον επικεφαλής της μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram, της Meta.

Οι προκλήσεις αυτές έχουν μειώσει τη λογιστική αξία της προσωπικής του περιουσίας φέτος κατά 74 δισ. δολάρια, που αποτελούν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ όλων των κροίσων που βρίσκονται στη λίστα του Bloomberg με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Ζάκερμπεργκ είδε τη λογιστική αξία της περιουσίας του να υποχωρεί από τα 142 δισ. στα 51,2 δισ. δολάρια σήμερα λόγω των συνθηκών της αγοράς και της πορείας των μετοχών του ομίλου Meta.

Δεν ήταν ο μόνος που είδε την περιουσία του να μειώνεται τόσο πολύ, αφού παρόμοια τύχη είχαν κι άλλοι μεγιστάνες της τεχνολογίας και του εμπορίου -όμως ο Ζάκερμπεργκ εμφανίζεται να χάνει τα περισσότερα.

Σημαντικές απώλειες είχε επίσης φέτος σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg ο Changpeng Zhao από την Κίνα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Με τα κρυπτονομίσματα να έχουν δεχτεί καίριο πλήγμα, η προσωπική περιουσία του Τζάνγκπενγκ Ζάο έχει μειωθεί κατά 67 δισ. στα 28,3 δισ. δολάρια. Φέτος έχει χάσει επίσης 54 δισ. ο ιδρυτής της Αμαζον Τζεφ Μπέζος με την περιουσία του να φτάνει τα 138 δισ. δολάρια. Ακολουθούν ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH με λογιστικές απώλειες 51 δισ. και περιουσία 127 δισ. δολαρίων καθώς και το δίδυμο των ιδρυτών της Google. Ο Λάρι Πέιτζ έχει χάσει 37,6 δισ. και έχει περιουσία 90,8 δισ. δολάρια και ο Σεργκέι Μπριν έχει χάσει σχεδόν 36,6 δισ. και έχει περιουσία 86,9 δισ. δολάρια.

Η επίδραση του metaverse. Ο Ζάκερμπεργκ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει συνεχείς κρίσεις που έπληξαν τον τεχνολογικό γίγαντα τα τελευταία χρόνια, εγείροντας ερωτήματα για την πορεία του. «Τα σκάνδαλα ιδιωτικότητας, οι εσωτερικές διαφωνίες και οι αποχωρήσεις υψηλού προφίλ είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που βαραίνουν τον πρίγκιπα της Silicon Valley», όπως σχολίαζε η «Telegraph». Για να προχωρήσει τη Meta ένα βήμα παραπέρα, ο Ζάκερμπεργκ απάντησε φτιάχνοντας τον δικό του εναλλακτικό κόσμο, έναν εικονικό χώρο που ο ίδιος τον αποκαλεί «μετασύμπαν».

Σε αυτό τον ψηφιακό κόσμο οι χρήστες θα μπορούν να συναντούν συνεργάτες τους από τη δουλειά, αγαπημένα τους πρόσωπα και να επισκέπτονται μέρη της φαντασίας τους χωρίς να βγαίνουν από το σπίτι τους.

Σήμερα το Facebook έχει εξελιχθεί σε ένα τεράστιο κοινωνικό δίκτυο με περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια χρήστες. Η εταιρεία, η αξία της οποίας ξεπερνά τα 380 δισεκατομμύρια δολάρια, ελέγχει σήμερα μια αυτοκρατορία που περιλαμβάνει το κοινωνικό δίκτυο Instagram και την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Whatsapp και αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Με το να ρίξει μερικά δισ. δολάρια στο στοίχημα του metaverse ο Ζάκερμπεργκ παίρνει ρίσκο στοιχηματίζοντας ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο στους ψηφιακούς κόσμους που δημιούργησε ο ίδιος. Η προσπάθεια γίνεται την ώρα που το Facebook χάνει μερίδιο από τους πιο νεαρούς χρήστες, οι οποίοι προτιμούν εφαρμογές όπως το TikTok.

Ετσι, αυτό το καλοκαίρι, η Meta ανακοίνωσε την πρώτη της μείωση στα έσοδα έπειτα από πάνω από 15 χρόνια σταθερής ανάπτυξης ενώ χθες ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, περιέγραψε σαρωτικά σχέδια για την αναδιοργάνωση των ομάδων και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων για πρώτη φορά, βάζοντας τέλος σε μια εποχή ταχείας ανάπτυξης του κολοσσού των social media.