Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει μεθαύριο Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση που θα έχουν, από την ημέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος τον περασμένο Δεκέμβριο. Και η πρώτη του, με κάποιον από την πολιτική επετηρίδα.

Και θα είναι η συνάντηση αυτή, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, καθώς συμπίπτει με το σκάνδαλο της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, και τα θέματα δημοκρατίας και προστασίας των θεσμών που από μόνο του θέτει το σκάνδαλο.

Προσωπικά είμαι περίεργος να ακούσω τον διάλογο που θα έχουν η κυρία Σακελλαροπούλου και ο κ. Ανδρουλάκης μπροστά στις κάμερες. Πραγματικά περίεργος…

Υποσχέσεις χωρίς όριο

Το «δώσε μου κι εμένα μπάρμπα» νομίζω ότι έλαβε νέες διαστάσεις κατά την προχθεσινή εμφάνιση του «Λεγάμενου» στη Θεσσαλονίκη. Οπως και ο όρος «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Οκτώ χρόνια έπειτα από εκείνο το αλήστου μνήμης «πρόγραμμα» που τίναξε την μπάνκα στον αέρα, και τον έκανε ουσιαστικά πρωθυπουργό (με τα απίθανα ψέματα του είδους «με ένα άρθρο και έναν νόμο θα επαναφέρω στα προ του Μνημονίου επίπεδα μισθούς και συντάξεις»), ο άνθρωπος απέδειξε ότι δεν υπάρχει όριο γι’ αυτόν.

No limit ρε φίλε, όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο. Οποιος έχει πρόβλημα, έχει αίτημα, περιμένει ή περίμενε κάτι, δεν είχε παρά να τον ακούσει το Σάββατο να υπόσχεται, να υπόσχεται και τελειωμό να μην έχει. Καμιά 10αριά δισ. υπολογίστηκαν αυτά που μοίρασε, αλλά με τη φόρα που έχει πάρει, είναι προφανές ότι η Θεσσαλονίκη είναι μόνο η αρχή. «Αδεία προέδρου πρωτοδικών», όλα τζάμπα και ακόμη περισσότερα από το «όλα».

Το μόνο που με κάνει να απορώ είναι, αν μετά τα όσα περάσαμε στα 4½ χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα, τον πιστεύει κανείς. Αληθινά…

(Εκείνο πάντως που τα «έσπασε» κυριολεκτικά, ήταν η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ – το είπα και προηγουμένως, δεν έχει όριο ο άνθρωπος. Για την ακρίβεια δεν έχει τον Θεό του. Εγώ λέω να επανασυστήσει επίσης την Ολυμπιακή, να πάρει πίσω τον ΟΤΕ, να ξαναγοράσει από τους Ιταλούς τον ΟΣΕ που εκείνος πούλησε, και λοιπά και λοιπά. Αν είναι να γίνουμε μια κομμουνιστική χώρα, να το κάνουμε ολοκληρωμένα. Τι; Θα παίζουμε τώρα;)

Περίεργη σιωπή

Μια τεράστια αποκάλυψη έκαναν «ΤΑ ΝΕΑ» το Σάββατο σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αποδεικνύοντας ότι ουδείς που κυβέρνησε τη χώρα μπορεί να υποδύεται τον «αθώο του αίματος» ή να παριστάνει τη «μωρά παρθένο». Πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ του «Λεγάμενου». Η αποκάλυψη είχε δύο συνέπειες: η μία ήταν η πλήρης αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ – τι να πει άλλωστε, όταν το Pegasus, ο πρόδρομος του Predator, η κυβέρνησή του το είχε προμηθευτεί; Η δεύτερη ήταν διάφορα φερέφωνα ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν απεγνωσμένα ολόκληρο το Σαββατοκύριακο να αποδείξουν ότι η αποκάλυψη δεν είναι… αποκάλυψη – τι να κάνεις, κάπως πρέπει να βγει και το μεροκάματο…

Από όσα όμως συνέβησαν, εκείνο που εντυπωσίασε (από άποψη πλάκας!), ήταν μια ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της χαράς, αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Ηταν γραμμένη στο ύφος τού «κι εσείς ρε, γιατί βασανίζατε τους μαύρους;», και ήταν αποκαλυπτική του πανικού, για το τι (μπορεί να) επέρχεται, μετά την αποκάλυψη.

Επειδή δε είμαι καλός άνθρωπος, με ξέρετε δα, χαρίζω μερικές στιγμές ευθυμίας, αναδημοσιεύοντας την κατάληξη αυτής της μνημειώδους απόπειρας να πεταχτεί η μπάλα έξω από το γήπεδο:

«Οπως είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, όσα αρχεία και να καταστρέψει ο κ. Μητσοτάκης, όσα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και να στήσει, τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. Απλά επιβεβαιώνει την ενοχή του. Και δεν θα γλιτώσει στο τέλος από τις ευθύνες του».

Για το Pegasus, φυσικά λέξη…

(Ποιος ακριβώς θα γλιτώσει από τις ευθύνες του, δεν ξέρω…)

Είπε και… έγραψε

Στο μεταξύ ακούγοντας τον «Λεγάμενο» στη Θεσσαλονίκη να επιδίδεται σε αυτό το «κρεσέντο» χωρίς όρια, μερικοί είπαν να τον συνοδεύσουν αναλόγως. Επεσε λοιπόν στα χέρια μου, δήλωση του Νίκου του Παππά, του φουκαρά, έπειτα από συνάντηση που είχε με εργαζομένους για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης – το σύγχρονο «γεφύρι της Αρτας» για να ανατρέξω όπως κάνω (με κάθε ευκαιρία) στα της ευάνδρου.

Ο Νικόλας λοιπόν, που σύντομα θα γυαλίζει το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, είναι, σου λέει, επικεφαλής του τομέα Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ (τον… αντάμειψε καταλλήλως ο αρχηγός…), είπε κι αυτός να κάνει αντιπολίτευση, αλλά τι αντιπολίτευση να κάνει, όταν υπάρχει αυτή η προϊστορία για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ με το μετρό Θεσσαλονίκης; Πάνω από 200 εκατομμύρια μας έχουν κοστίσει οι καθυστερήσεις του έργου, εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ, και πάνω από τέσσερα χρόνια στον χρόνο παράδοσής του.

Παρ’ όλα αυτά ο φουκαράς ο Νικόλας, τη δήλωση την έκανε, και εγώ αποφάσισα να μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα προκειμένου να δικαιώσω την προσπάθειά του – έτσι κι αλλιώς ουδείς ασχολείται πλέον μαζί του. Τον έστυψαν και τον πέταξαν – στενοχωριέμαι!

«Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα έργα στο μετρό έχουν εκτροχιαστεί (είπε ο Νίκος!!!!). Η ολοκλήρωσή του θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τους ρυθμούς εργασίας της δικής μας κυβέρνησης. Καλούμε άπαντες να επιταχύνουν τις εργασίες, μεριμνώντας πρωτίστως για την ασφάλεια και τα δικαιώματα όσων εργάζονται στο έργο».Εγραψε…

Σκοτεινός κόσμος

Το θέμα με το οποίο θα κλείσω σήμερα είναι μια ακόμη υπόθεση που αναφέρεται στον σκοτεινό κόσμο της ΕΛ.ΑΣ., αυτόν που δρα και κινείται πίσω από τη βιτρίνα και την καθημερινότητά της. Εχω αναφερθεί και στο παρελθόν σε αυτή την υπόθεση, και θα το κάνω εν τάχει και σήμερα: δύο αξιωματικοί που υπηρετούν στη Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων, γίνονται προ διετίας ο στόχος ανώνυμων συκοφαντικών καταγγελιών στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Οι καταγγελίες ισχυρίζονται ότι οι αξιωματικοί χρησιμοποιούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα κατά τις μετακινήσεις τους και αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος – λες και οι άνθρωποι θα έπρεπε να μετακινούνται για τη δουλειά τους με… ποδήλατα!

Για το τρομερό «έγκλημα» ενεργοποιείται ο «κοριός» της Αστυνομίας, παρακολουθεί επί μήνες τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., και όταν δεν αποδεικνύεται τίποτε, καλού-κακού, σχηματίζεται μια δικογραφία, έτσι για να υπάρχει.

Πέρυσι τέτοιον καιρό, ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση, τη στέλνει όπως είναι στο αρχείο, καθότι ουδέν προέκυψε. Εισαγγελέας είναι, δεν είναι βλάκας να υιοθετήσει το προφανές «στήσιμο» που γίνεται στους αξιωματικούς ενόψει των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. Παρ’ όλα αυτά απτόητοι οι μηχανισμοί, αποστρατεύουν τον έναν από τους αξιωματικούς: πρόκειται για τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων (και συνδικαλιστή) Γιάννη Κατσιαμάκα. Το συμβούλιο κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. αδιαφορεί ότι ένας αθώος δεν γίνεται να αποστρατεύεται εξαιτίας μιας συκοφαντίας!!

Επικρατεί προφανώς το αφού δεν επιτεύχθηκε με άλλον τρόπο η επαγγελματική του εξόντωση, ας το κάνουμε με τον κανονικό τρόπο…

Το τελευταίο νέο για την άθλια αυτή υπόθεση, αφορά μια προ ημερών ασυνήθιστη ενέργεια του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Με ανακοίνωση που εξέδωσε αποκατέστησε δημοσίως τον έτερο κατηγορηθέντα αξιωματικό, τον αστυνομικό διευθυντή Ανάργυρο Μπακαλώνη. «Η παρούσα ανακοίνωση», αναφέρεται, «υπέχει θέση αποκατάστασης». Για το ότι καθυστέρησε έναν χρόνο η «αποκατάσταση» δεν δίνεται καμία εξήγηση. Και φυσικά, ούτε λόγος περί συγγνώμης…