«Δεν υπάρχει οριστικά και αμετάκλητα οποιοδήποτε ηλεκτρονικό αρχείο από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Τα αρχεία βρίσκονταν στο παλιό σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ που αντικαταστάθηκε τους τελευταίους μήνες και δεν κατέστη δυνατόν να διασωθούν και να ανασυρθούν εκ νέου. Με τον ίδιο τρόπο χάθηκαν και αρχεία συνομιλιών και άλλων προσώπων που είχαν γίνει στόχοι παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ μέχρι και προ μερικών μηνών…».

Αυτή φαίνεται να ήταν η τελική απάντηση – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – των στελεχών της ΕΥΠ στη νέα έφοδο (η τρίτη μέσα σε λίγες ημέρες) του κλιμακίου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στα κτίρια της λεωφόρου Κατεχάκη και της Αγίας Παρασκευής που εξέτασε τα δεδομένα των νόμιμων συνακροάσεων, κυρίως για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Η νέα επίσκεψη της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ προέκυψε μετά από αναφορές στελεχών των μυστικών υπηρεσιών στην προηγούμενη επίσκεψη του κλιμακίου πριν από πέντε ημέρες ότι «θα πραγματοποιούσαν μία τελευταία προσπάθεια για την ανεύρεση του αρχείου των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη». Κάτι το οποίο, όμως, δεν κατέστη εφικτό, όπως τουλάχιστον υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης: Αρένα η εξεταστική επιτροπή – Σφαγή εκτός βουλής για μάρτυρες και ποινικές ευθύνες

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Σήμερα, το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ θα πραγματοποιήσει ελέγχους στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, και την Παρασκευή στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ), στο Περιστέρι, όπου θα εξετάσει αν υπάρχει αντιστοιχία δικαστικών αποφάσεων και τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως μέχρι σήμερα δεν έχουν διατυπωθεί υπόνοιες ότι υπήρξαν παράτυπες ενέργειες από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Οσον αφορά συγκεκριμένα τη ΔΙΔΑΠ, οι περισσότερες καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών πραγματοποιούνται με βάση δικαστικά βουλεύματα για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, απάτες κ.λπ.) και όχι με επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας» – αιτιολογία που δόθηκε και για την υποκλοπή των συνδιαλέξεων Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, «η μη ανεύρεση του αρχείου Ανδρουλάκη, με επίκληση την αλλαγή του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ, προκαλεί ορισμένα ερωτήματα. Καθότι το αρχείο με τις τηλεφωνικές συνομιλίες πρέπει να διατηρείται – βάσει νόμου – για δύο χρόνια. Κάτι που, βεβαίως, θεωρείται ανεξάρτητο της αλλαγής των συστημάτων υποκλοπών. Mία αντικατάσταση, άλλωστε, δεν μπορεί να αποτελεί πλήρη αιτιολόγηση της εξαφάνισης των συνομιλιών που έχουν καταγραφεί από χιλιάδες παρακολουθούμενους στόχους. Θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί ψηφιακό αντίγραφο αυτού του αρχείου με ανάσυρση των δεδομένων από το παλιό σύστημα, κάτι που θεωρείται τεχνικά εφικτό. Εξάλλου, είναι απορίας άξιο πώς υπήρξε απώλεια, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, των δεδομένων από δεκάδες άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες που μπορεί να είναι κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια χωρίς σχετική πρόβλεψη στην αλλαγή του Μεγάλου Αδελφού της ΕΥΠ».

Εν τω μεταξύ, το ερώτημα αν υπήρξαν και φυσικές παρακολουθήσεις των Κουκάκη και Ανδρουλάκη παραμένει. Αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί, τότε θα έχουν συνταχθεί σχετικά πληροφοριακά δελτία, τα οποία επίσης δεν υπάρχουν σε κανέναν σχετικό φάκελο.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΠΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πηγές με βαθιά γνώση των δεδομένων των ερευνών της ΕΥΠ, πάντως, σημειώνουν πως «η καταστροφή ή εξαΰλωση του αρχείου Ανδρουλάκη ή και Κουκάκη δεν αφορά μόνο την εγκατάσταση του νέου ιταλικού συστήματος καταγραφών. Σχετίζεται και με το γεγονός ότι οι ερευνητές της ΕΥΠ δεν ανακάλυψαν καμία ύποπτη ενέργεια (σ.σ.: σχετική και με το περιεχόμενο των αιτημάτων παρακολούθησης) του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ή του δημοσιογράφου. Ετσι, κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται η διατήρηση των δεδομένων υποκλοπών και η καταστροφή τους συντελέστηκε προ της αλλαγής των συστημάτων συνακροάσεων. Η διατήρηση των αρχείων για δύο χρόνια πραγματοποιείται όταν επίκειται δικαστική χρήση των δεδομένων αυτών, κάτι που δεν θα συνέβαινε στις συγκεκριμένες υποθέσεις». Οι ίδιες πηγές τονίζουν, λοιπόν, πως η καταστροφή συγκεκριμένων αρχείων μπορεί νομίμως να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός λίγων μηνών αν αυτά κριθούν «άνευ ενδιαφέροντος».

ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ

Τέλος, πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» αποτέλεσαν οι χθεσινές αναφορές στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του πρώην διοικητή (2012-2014) της ΕΥΠ Θεόδωρου Δραβίλλα, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία παρακολούθηση πολιτικών προσώπων για την αραβική επένδυση στο νησί Οξυά και στο Ναυάγιο της Ζακύνθου και ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν μόνο την περίοδο 2015-2016, επί ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι το 2013 – επί διακυβέρνησης ΝΔ – είχε αποδοθεί στη διοίκηση της ΕΥΠ παρακολούθηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση σε μεταλλείο χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε.