Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αναμφίβολα, πριν ο Θοδωρής Ζαγοράκης και η εθνική μας ομάδα σηκώσουν στον ουρανό της Πορτογαλίας όλους τους Ελληνες μαζί με το τρόπαιο του Euro 2004 η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (και ποδοσφαίρου γενικότερα) ήταν η κατάκτηση του Euro '92 από τη Δανία, τέτοιες μέρες, στα γήπεδα της Σουηδίας όπου στις 26 Ιουνίου του 1992 είχε νικήσει στον τελικό τη Γερμανία με 2-0!
Οταν χτύπησε το τηλέφωνο στην οικία του ομοσπονδιακού τεχνικού της Δανίας Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν, εκείνος ετοιμαζόταν για να ανακαινίσει την κουζίνα του, πριν φύγει για διακοπές. Εκεί που ήδη είχαν πάει - στις παραλίες - όλοι οι παίκτες του έχοντας αποκλειστεί μόλις για ένα βαθμό στον προκριματικό όμιλο από τη Γιουγκοσλαβία.
«Κόουτς μάζεψε τα παιδιά, «πετάτε» για Σουηδία» ήταν το μήνυμα από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
Η μεγάλη Γιουγκοσλαβία του Ιβιτσα Οσιμ που βρισκόταν ήδη για προετοιμασία στα γήπεδα της Σουηδίας, αποκλείστηκε από την UEFA λόγω του εμφυλίου πολέμου. Μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες όλων των εποχών με Μιγιάτοβιτς, Στοΐκοβιτς, Σαβίσεβιτς μεταξύ άλλων, ήταν από τα φαβορί για τον τίτλο μαζί με την κάτοχο του τροπαίου Ολλανδία και τη Γερμανία.
Δυστυχώς η πολιτική «σκότωσε» για ακόμα μια φορά τον αθλητισμό και τις ελπίδες μιας μεγάλης ομάδας για την υπέρτατη διάκριση.
Ομως «γέννησε» ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια που ούτε ο μετρ του είδους, δανός παραμυθάς Κρίστιαν Αντερσεν θα μπορούσε να εμπνευστεί.
Από τις παραλίες και τα βουνά η Δανία βρέθηκε στη γειτονική Σουηδία με μόλις μια εβδομάδα προετοιμασία, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα αγωνιστικά στα παιχνίδια με Αγγλία (0-0 με ήρωα τον μεγάλο δανό γκολκίπερ, Σμάιχελ) και Σουηδία (0-1).
Οι Δανοί ήταν σχεδόν αποκλεισμένοι και ο έμπειρος μέσος Κιμ Βίλφορντ έφυγε πριν από τον τρίτο αγώνα με τη Γαλλία (νικήτρια όλων των αγώνων της στον προκριματικό όμιλο και εκ των φαβορί) για να βρεθεί στο νοσοκομείο δίπλα στην 7χρονη κορούλα του Λίνε που «έσβηνε» από λευχαιμία.
Είδαν μαζί στο νοσοκομείο τη νίκη-πρόκριση επί της Γαλλίας (2-1) και η μικρή είπε στον μπαμπά: «Γύρνα πίσω και φέρε μου το κύπελλο».
Οπως και έγινε με ήρωα πάλι τον Σμάιχελ στα πέναλτι (5-4) με την Ολλανδία (2-2 ο αγώνας και η παράταση). Στον τελικό με τη Γερμανία (2-0) ο Γιένσεν άνοιξε το σκορ και το κύπελλο «κλείδωσε» με δεύτερο γκολ ο Βίλφορντ για την κορούλα του που έφυγε από τη ζωή λίγο αργότερα αφού είχε προλάβει να χαϊδέψει το κύπελλο.