Συχνά το καλοκαίρι θεωρείται νεκρός πολιτικός χρόνος. Το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο, είναι διαφορετικό από όλες τις απόψεις. Μέσα σε όσα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, έχει μια ακόμα ιδιαίτερα σημαντική υποχρέωση: Να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αμέσως, ειδικά όσες αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης ατζέντας για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Η αρχή γίνεται από τον νόμο – πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έρχεται να δώσει λύσεις σε μια σειρά διαχρονικών προβλημάτων που συνεχίζουν να την κρατούν χρόνια πίσω. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η αναμόρφωση των ελληνικών πανεπιστημίων. Πολλές αλλαγές έχουν συζητηθεί στο παρελθόν, άλλες τόσες έχουν ψηφιστεί, όμως δεν έχουν εφαρμοστεί. Αυτή η μεταρρύθμιση προωθεί την αποκέντρωση των εξουσιών και δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στα ίδια τα ιδρύματα. Από τη συνεργασία με κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια έως το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις φοιτητικές παρατάξεις, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια νέα εποχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων δεν σημαίνει πως αυτές δεν θα φέρουν αντιδράσεις, ειδικά όταν αφορούν τα πανεπιστήμια. Σπανίως οι μεταρρυθμίσεις χαίρουν καθολικής αποδοχής ή ευρείας συναίνεσης από τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις. Η σημασία των αλλαγών ωστόσο μετριέται αργότερα, σε επίπεδο κοινωνίας. Οι φωνές που διαμαρτύρονται επειδή θέλουν να μείνουν όλα ίδια δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή έδειξε μεταρρυθμιστική διάθεση, αλλά βρέθηκε μπροστά στον σκόπελο της πανδημίας.