Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
O αντιναύαρχος Ζεράρ Βαλέν έχει διατελέσει κυβερνήτης σε φρεγάτες του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, διοικητής της θαλάσσιας ζώνης του Ινδικού Ωκεανού με συμμετοχή σε επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, έχει ειδίκευση στα θέματα θαλάσσιας ασφάλειας. Με την ιδιότητα πλέον του διευθυντή του τμήματος «Θαλάσσια Διακυβεύματα και Στρατηγικές» του Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Αμυνας της Γαλλίας (ΙHEDN) επέλεξε την Ελλάδα για την πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη, μετά την πανδημία, μιας αποστολής 35 εκπαιδευόμενων στελεχών του Ινστιτούτου.
Η επιλογή του γάλλου αντιναυάρχου φανερώνει και τη σημασία που αποδίδει η Γαλλία στην Ελλάδα. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και απειλές στη θάλασσα και στην ευρύτερη περιοχή και γι' αυτό είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία τους, επεσήμανε στα «ΝΕΑ» ο αντιναύαρχος Βαλέν. «Αν υπάρχει ένα κοινό διακύβευμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γαλλία είναι το θέμα της Μεσογείου, η οποία πρέπει να προστατευτεί στο θέμα της βιοποικιλότητας, των υδρογονανθράκων, της ρύπανσης» σημείωσε μεταξύ άλλων.
ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ. Στις 4ημέρες που έμεινε στην Ελλάδα η αποστολή του IHEDN επισκέφθηκε τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας, την Ελληνική Ακτοφυλακή, τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Είχε συζητήσεις με καθηγητές από το πεδίο της ενέργειας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. «Ερχονται στην Ελλάδα τα εκπαιδευόμενα στελέχη για να ακούσουν τα ελληνικά προβλήματα, να μάθουν ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αλλά έρχονται και κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας» υπογραμμίζει. Αυτό συμβαίνει, εξηγεί, διότι η Γαλλία και το Ινστιτούτο επιδιώκουν την κοινή δράση σε μεγάλα ζητήματα και πρέπει να έχουν γνώση και άποψη αυτοί που νομοθετούν. Γι' αυτό στην παρούσα αποστολή συμμετείχαν και δύο γερουσιαστές.
«Σήμερα υπάρχουν διακυβεύματα στις θάλασσες που αφορούν ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει ο αντιναύαρχος, θέλοντας να δείξει ότι απαιτείται η συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο, όπως της Ελλάδας με τη Γαλλία, όσο και σε πολυμερές. Η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η υπεραλίευση, η ρύπανση των θαλασσών κυρίως από τα πλαστικά, οι υδρογονάνθρακες, είναι ζητήματα για τα οποία απαιτείται κοινή δράση. Ελλάδα και Γαλλία, υπογραμμίζει, οφείλουν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην προστασία της Μεσογείου. «Μπορεί η Μεσόγειος Θάλασσα να αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των θαλασσών στη Γη, όμως 25% των μεταφορών των προϊόντων γίνεται στη Μεσόγειο. Αρα το θέμα αφορά και την Ελλάδα και τη Γαλλία», σημειώνει.
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ». Αλλο κοινό χαρακτηριστικό που αφορά και τις δύο χώρες είναι η προστασία των θαλάσσιων διαδρομών από την εγκληματικότητα και την πειρατεία.
Στέκεται ιδιαίτερα στο πώς η τεχνολογική εξέλιξη έχει βοηθήσει την άνοδο της εγκληματικότητας στο θαλάσσιο πεδίο. «Με ένα κινητό μπορεί κάποιος να διακινήσει παράνομα μετανάστες», ενώ επισημαίνει και τη διασύνδεση της παράνομης μετανάστευσης με τη χρηματοδότηση τζιχαντιστικών οργανώσεων. «Ενα κράτος από μόνο του δεν μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα. Απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ραγδαίες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ερώτηση αν όσα συμβαίνουν προκαλούν το ενδιαφέρον των σπουδαστών του Ινστιτούτου απαντάει πως προφανέστατα ναι. «Η κρίση στην Ουκρανία είναι «μία ευκαιρία να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι πρέπει να αναλάβει την προστασία του εαυτού της».