Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στη Δικαιοσύνη κατά του Βρετανικού Μουσείου θα προσφύγει το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) της Οξφόρδης έπειτα από την ανεξήγητη άρνηση του ιδρύματος να επιτρέψει το σκανάρισμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με σκοπό να φιλοτεχνηθούν μαρμάρινα πιστά αντίγραφά τους. «ΤΑ ΝΕΑ» φέρνουν στη δημοσιότητα την απορριπτική απάντηση, η οποία εξόργισε τη διοίκηση του Ινστιτούτου, καθώς σε αυτή δεν αιτιολογείται η απαγόρευση πρόσβασης στην αίθουσα Ντουβίν που στεγάζει τα αριστουργήματα. «Πραγματικά εκπλήσσομαι με το πόσο κοντόφθαλμοι μπορεί να είναι οι άνθρωποι. Η αυθαίρετη αυτή άρνηση φανερώνει την αδιαλλαξία του Βρετανικού Μουσείου, την υπεροψία και τον σνομπισμό του», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ρότζερ Μάικλ.
Το IDA αποτελεί σύμπραξη των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ. Το εγχείρημα της αναπαραγωγής των Γλυπτών «με ακρίβεια χιλιοστού», που είχαν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ» τον περασμένο Ιανουάριο, έχει ως απώτερο σκοπό την άσκηση πίεσης προς τους Βρετανούς: το Ινστιτούτο θα προσφέρει τα αντίγραφα στο Βρετανικό Μουσείο, καλώντας το να επιστρέψει τα πρωτότυπα στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία έτυχε ευρείας δημοσιότητας στη Βρετανία και «επικροτήθηκε» από τα μεγαθήρια του συντηρητικού Τύπου, τους «Τάιμς» και την «Τέλεγκραφ». Το αίτημα για φωτογράφιση των Γλυπτών με κάμερες τρισδιάστατης απεικόνισης υποβλήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου. Η αρνητική απάντηση ήρθε προχθές. «Η ψηφιακή σάρωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην έρευνα και μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις που σχετίζονται με διάφορα αντικείμενα όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα», αναφέρεται στην απάντηση, στην οποία, όμως, προστίθεται ότι «δεν είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε το αίτημά σας». «Εκαναν σχεδόν ενάμιση μήνα να μας απαντήσουν. Κάθε εβδομάδα μου έστελναν email και με διαβεβαίωναν ότι το αίτημα που καταθέσαμε είναι πολύ συνηθισμένο και θα είναι εύκολο να απαντήσουν θετικά. Στο τέλος, το απέρριψαν, χωρίς να μας δώσουν καμία εξήγηση», τονίζει ο Μάικλ, επιστημονικός εταίρος του Τρίνιτι Κόλετζ της Οξφόρδης.
Αυτό ακριβώς το γεγονός τον έκανε να επιλέξει τη δικαστική οδό. «Πρόκειται για μια αυθαίρετη και παράλογη απόφαση. Η άρνηση του Μουσείου υποκρύπτει προκατάληψη απέναντί μας. Εκτιμώ ότι δεν ευσταθεί νομικά. Το Μουσείο, ως ίδρυμα που χρηματοδοτείται από το κράτος, οφείλει να παρέχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στους χώρους του». Εντός του Απριλίου, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου θα προσφύγει κατά της απόφασης σε δικαστήριο του Λονδίνου, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα δικαιωθεί.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η κίνησή του ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για κάτι πολύ μεγαλύτερο: την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. «Πιστεύω ειλικρινά ότι η προσφυγή μας στη δικαιοσύνη μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης εξελίξεων. Η νομιμότητα της μεταφοράς των Γλυπτών στο Λονδίνο και της κατοχής τους από το Μουσείο είναι θολή. Μέχρι τώρα, δεν έχει απασχολήσει τη δικαιοσύνη το ενδεχόμενο οι διεθνείς συμβάσεις από τις οποίες δεσμεύεται η Βρετανία να μην της επιτρέπουν να κρατά αιχμάλωτα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς. Μήπως το Βρετανικό Μουσείο παραβιάζει κάποιες από αυτές τις διεθνείς συμφωνίες κρατώντας τα Μάρμαρα στο Λονδίνο;».
Η δικαστική διαμάχη μπορεί να τραβήξει αρκετά. Ωστόσο, ο Μάικλ δεν πρόκειται να βάλει στο συρτάρι το φιλόδοξο εγχείρημά του. «Είμαστε σε θέση να το ολοκληρώσουμε ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του Βρετανικού Μουσείου. Με το υλικό που έχουμε ήδη συγκεντρώσει με άλλους τρόπους, θα είμαστε σε θέση σε λίγες ημέρες να ξεκινήσουμε την τρισδιάστατη απεικόνιση των Γλυπτών, βάσει της οποίας θα κατασκευάσουμε υψηλής πιστότητας μαρμάρινα αντίγραφα». Το Μουσείο δεν απάντησε στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» γιατί απέρριψε το αίτημα του IDA. «Δεν είναι δυνατό να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα που λαμβάνουμε», είπε ο εκπρόσωπός του.