Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Παρά τις πολλαπλές τεχνολογικές ανακαλύψεις στον αγώνα για τον έλεγχο του Covid-19, διπλάσιος αριθμός ανθρώπων πέθαναν από αυτόν το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Η παραλλαγή Oμικρον είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι τα αποτελεσματικά εμβόλια είναι απλώς το πρώτο βήμα προς τον τερματισμό της πανδημίας. Μέχρι να καθιερώσουμε μια διαδικασία για την παραγωγή εμβολίων σε κλίμακα και τη διανομή τους όπου χρειάζονται, δεν θα έχουμε τη συλλογική ικανότητα να περιορίσουμε αυτήν ή οποιαδήποτε μελλοντική πανδημία. Η επαίσχυντη ανισότητα στην παγκόσμια διανομή εμβολίων δείχνει ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στα μονοπώλια, τις εμπορικές επιταγές και τις φιλανθρωπικές προσπάθειες, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για «Υγεία για Ολους».
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε απλώς να διορθώνουμε αστοχίες της αγοράς μέσω δωρεών, εθελοντικών μηχανισμών κοινής χρήσης, όπως η δεξαμενή πρόσβασης τεχνολογίας Covid-19 (C-TAP) ή περιοριστικών εθελοντικών αδειών. Πρέπει να φανταστούμε ένα νέο σύστημα καινοτομίας στην υγεία, όπως περιγράφεται από το Συμβούλιο της ΠΟΥ για τα Οικονομικά της Υγείας για Ολους.
Πρώτα και κύρια, αυτό σημαίνει αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων ανισοτήτων στις δυνατότητες και τις υποδομές καινοτομίας με την προώθηση τοπικών και περιφερειακών δικτύων καινοτομίας και προσπαθειών ανάπτυξης ικανοτήτων που στοχεύουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Δεύτερον, η μακροπρόθεσμη στρατηγική χρηματοδότηση πρέπει να κατευθύνεται προς την οικοδόμηση συστημάτων καινοτομίας υγείας από άκρο σε άκρο με στόχο την παροχή κοινών αγαθών. Τρίτον, οι κρίσιμες τεχνολογίες υγείας πρέπει να θεωρούνται μέρος των παγκόσμιων κοινών και όχι το αποκλειστικό δικαίωμα των ιδιωτικών μονοπωλίων. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να καλύπτουν μόνο καινοτομίες που είναι θεμελιωδώς νέες και χρήσιμες.
Για να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση ερευνητικών εργαλείων, διαδικασιών και τεχνολογικών πλατφορμών, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας θα πρέπει να επικεντρώνονται σε επόμενες εφευρέσεις και θα πρέπει να αδειοδοτούνται άμεσα, με δεσμεύσεις για κοινή χρήση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για τη διευκόλυνση της επακόλουθης καινοτομίας, όπως αρχικά προέβλεπε η νομοθεσία για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και των μελλοντικών κρίσεων υγείας θα απαιτήσει την υιοθέτηση μιας ολιστικής, παγκόσμιας προσέγγισης για τη διαχείριση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Ο στόχος πρέπει να είναι η παροχή έγκαιρης και δίκαιης πρόσβασης σε εμβόλια, θεραπείες, διαγνωστικά και βασικά εφόδια παντού, όχι η προστασία των μονοπωλιακών κερδών.
Η Μαριάνα Μαζουκάτο είναι καθηγήτρια οικονομικών και καινοτομίας στο τμήμα Economics of Innovation and Public Value στο University College London και ιδρυτική διευθύντρια του UCL Institute for Innovation and Public Purpose.
Η Τζαϊάτι Γκος είναι εκτελεστική γραμματέας στην International Development Economics Associates, καθηγήτρια οικονομικών στο University of Massachusetts Amherst και μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση Διεθνούς Εταιρικής Φορολογίας.