Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκε χθες στο βήμα της Βουλής κι ανήγγειλε πως το κόμμα του καταθέτει πρόταση μομφής. Στην ομιλία που προηγήθηκε σήκωσε κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους, χρησιμοποιώντας πολλές ρητορικές υπερβολές. Βέβαια, απέφυγε να αναφερθεί στους πραγματικούς λόγους που τον ώθησαν σ’ αυτή την κίνηση εντυπωσιασμού – χαρακτηρίζεται ως τέτοια γιατί ακόμη κι οι πιο πιστοί του σύντροφοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη της συμπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το βάρος των κακών δημοσκοπικών επιδόσεων του κόμματός του. Πλέον, μετά την αιφνιδιαστική για πολλούς αριστερούς πρότασή του για εκλογή αρχηγού από τη βάση, βρίσκεται αντιμέτωπος και με την εσωκομματική αντιπολίτευση – η οποία ευθέως αμφισβητεί τόσο την εισήγησή του για τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα «ευγενή» της κίνητρα.

Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της κακοκαιρίας, πριν καν οι δρόμοι της πρωτεύουσας καθαρίσουν από το χιόνι, μαρτυρά την πασίδηλη ανάγκη του να αλλάξει την ατζέντα εσωστρέφειας που έχει κυριαρχήσει στην Κουμουνδούρου. Καθώς και την ανησυχία την οποία τού προκαλούν τα νούμερα που γράφει το ΚΙΝΑΛ σε όλα τα τελευταία γκάλοπ, νούμερα που δείχνουν για πρώτη φορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στον δικομματισμό να απειλείται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε – για μια ακόμη φορά – ως λύση στα προβλήματά του τη σύγκρουση. Χωρίς, ωστόσο, να συνυπολογίζει πως έτσι προσφέρει σε όσους θα τον παρακολουθήσουν να συγκρούεται άλλη μια ευκαιρία σύγκρισης εκείνου και των αντιπάλων του.