Πικρίαν εκφράζουν Κύπριοι ηγέται διά την στάσιν των Αθηνών. Η ελληνική αντιπροσωπεία αντέδρασε εις την τακτικήν των. Αναβάλλεται επί έναν μήνα η ανακήρυξις της ανεξαρτησίας.

Ο Αγγλικός Τύπος εκφράζει σήμερον την κατάπληξίν του εκ της απροσδοκήτου αποτυχίας της πενταμερούς διασκέψεως – εκ της αγγλικής τουλάχιστον απόψεως – αναγνωρίζων εν τούτοις ότι εδόθη μηνιαία πίστωσις χρόνου διά υποχωρήσεις εκ της αστόχου στάσεως την οποίαν ετήρησεν ο κ. Σέλγουιν Λόυντ. Υπολογίζων τον διεθνήν αντίκτυπον, ο Τύπος ευρίσκει ανακούφισιν εκ του γεγονότος ότι ο Μακάριος ζήτησε την αναβολήν.

Οι κυπριακοί κύκλοι εξ άλλου εξέφραζον πικρίαν και πόνον εκ της στάσεως της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία αντέδρασε μέχρι τέλους εις την κυπριακήν τακτικήν ως και εις τα επιχειρήματα των Ελλήνων Κυπρίων. Μόνον ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος απέκρυψε τελείως την πικρίαν του – σαν πράγματι αισθάνεται τοιαύτην και ωμίλησε περί συμπαραστάσεως εκ μέρους της Ελλάδος.

Τρία ήσαν τα θέματα επί των οποίων αι διαφωνίαι εκατέρωθεν προκάλεσαν την διακοπήν της διασκέψεως. Η έκτασις των βάσεων, η πολιτική διοίκησις της περιοχής των και αι ευκολίαι αι οποίαι θα παρασχεθούν εις την Βρεττανίαν. Ο αρχιεπίσκοπος επέμεινε μέχρι τέλους εις το όριον των 36 τετραγωνικών μιλίων, ενώ οι Βρεττανοί εζήτουν 122. Τούτο κυρίως επέφερε διακοπήν της ολομελείας της διασκέψεως, της οποίας εν τούτοις αι υποεπιτροπαί και αι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν εργαζόμεναι. Ελπίζεται υπό των διπλωματικών παρατηρητών ότι η συνεχιζόμενη παρουσία εις Λονδίνον του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του δόκτορος Κιουτσούκ θα επιτρέψει συνέχισιν της αμέσου επαφής και την εξεύρεσιν σημείου συμβιβασμού των εκατέρωθεν απόψεων, διά παρασκηνιακών, πιθανότατα, συννενοήσεων, μακράν από τας πιέσεις της κοινής γνώμης και των ενεργειών του στρατηγού Γρίβα. Εν πάση περιπτώσει η αναβολή της ανακηρύξεως της ανεξαρτησίας της Κύπρου επί έναν μήνα δίδει τον απαιτούμενον χρόνον διά την διεξαγωγήν των διαπραγματεύσεων εις το επίπεδον των υποεπιτροπών και ομάδων εργασίας και διά την ενδεχόμενην υπαναχώρησιν του Μακαρίου εκ της ανενδότου στάσεώς του.