Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Επειτα από έναν ολόκληρο χρόνο στην «απομόνωση», τα Γλυπτά του Παρθενώνα που παραμένουν «αιχμάλωτα» στο Λονδίνο εδώ και περισσότερους από δύο αιώνες, είναι και πάλι προσβάσιμα στους επισκέπτες της «φυλακής» τους. Η αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου που τα στεγάζει άνοιξε ξανά χθες, μετά από δωδεκάμηνο «λουκέτο» - αρχικά, λόγω του λόκνταουν και, κατόπιν, εξαιτίας «εργασιών συντήρησης». Η τελευταία φορά που το κοινό μπόρεσε να τα θαυμάσει ήταν στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Τριακόσιες εξήντα τρεις ημέρες μετά, και επτά μήνες έπειτα από την επαναλειτουργία των υπόλοιπων χώρων του Μουσείου, «ΤΑ ΝΕΑ» επισκέφθηκαν το επιβλητικό κτίριο της Γκρέιτ Ράσελ Στριτ και μπήκαν στην Αίθουσα του Παρθενώνα (αίθουσα 18), γνωστή ως Ντουβίν Γκάλερι. Τι άλλαξε από πέρυσι; Οι υπεύθυνοι του Μουσείου καθάρισαν, επιτέλους, τη γυάλινη οροφή που ήταν γεμάτη από έντονα σημάδια μούχλας τα οποία άρχισαν να εμφανίζονται πριν από 20 και πλέον χρόνια. Στο εξής, τα γλυπτά αριστουργήματα του Φειδία θα εκτίθενται υπό ελαφρώς καλύτερες συνθήκες φωτισμού - τουλάχιστον τις, όχι ιδιαιτέρως συχνές, ηλιόλουστες ημέρες στο Λονδίνο.
Και με τη διαρροή, τι έγινε; Οι ντροπιαστικές εικόνες με βρόχινο νερό να στάζει από το ταβάνι δίπλα στα Γλυπτά έκαναν, στο πρόσφατο παρελθόν, τον γύρο του κόσμου, με τους υπεύθυνους του ιδρύματος να δίνουν τη «λύση» τοποθετώντας… κουβάδες και πανιά ανάμεσα στα εκθέματα! Τώρα, διαβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί. «Οι διαρροές (σ.σ. νερού) που παρατηρήθηκαν στην αίθουσα 18 προκλήθηκαν επειδή ένα σημείο του γυαλιού (σ.σ. στην οροφή) είχε ραγίσει. Ραγίσματα όπως αυτό είναι μέρος της φυσιολογικής φθοράς που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου σε ένα παλιό και ιστορικό κτίριο. Το πρόβλημα διορθώθηκε το 2019 και το τζάμι επανατοποθετήθηκε με νέα στερέωση. Αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζονται φθορές στο τζάμι (σ.σ. της οροφής) στην Αίθουσα του Παρθενώνα», είπε στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος του Μουσείου. Ωστόσο, οι ηλεκτρικές θερμάστρες που είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα παραμένουν στο σημείο.
Το Μουσείο διαβεβαίωνε από τις αρχές του καλοκαιριού ότι οι «ελληνικές» αίθουσες θα άνοιγαν σύντομα: αρχικά «τον Ιούλιο», έπειτα «τον Σεπτέμβριο», αργότερα «μέσα στο φθινόπωρο». Γιατί τόσες αναβολές; Κατά την εκπρόσωπό του, έπρεπε να επιδιορθωθεί ένα «ράγισμα» που παρουσιάστηκε στην οροφή (και) της αίθουσας 17, όπου βρίσκεται το μνημείο των Νηρηίδων. «Οι απαραίτητες εργασίες στην αίθουσα 17 ήταν μέρος ενός προγράμματος επισκευών και συντήρησης που θα επιτρέψει τη μελλοντική υλοποίηση άλλων εργασιών», τόνισε. Στο σημείο υπάρχουν ακόμη σκαλωσιές σκεπασμένες με πανί. Χθες άνοιξαν τέσσερις αίθουσες με ελληνικά εκθέματα (15, 16, 17, 18), ενώ κλειστές «λόγω εργασιών» παραμένουν οι αίθουσες 19 («Ελλάδα: Αθήνα») και 20 («Ελληνες και Λύκιοι»).
«Στους 12 μήνες που μεσολάβησαν, ελπίζει κανείς ότι οι διοικούντες είχαν τη ευγένεια να ξανασκεφτούν τις πληροφορίες που παρέχουν σχετικά με αυτά τα απαράμιλλα τεχνουργήματα», είπε στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν. «Οι επισκέπτες πρέπει να μάθουν πώς έφτασαν εδώ, σε αυτή την ψυχρή αίθουσα στο Λονδίνο. Εφόσον δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη ότι επετράπη η απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα, θα μπορούσε, τουλάχιστον, το Μουσείο να αναφέρει αυτό το γεγονός». Η διάσημη ηθοποιός κατέληξε: «Οι επισκέπτες του Μουσείου πρέπει να διαφωτίζονται, είτε με ένα φυλλάδιο που θα διατίθεται στις ελληνικές αίθουσες, είτε με σήμανση δίπλα στα εκθέματα που θα παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το πώς αποκτήθηκαν. Ο κόσμος δικαιούται να μάθει. Ο λόρδος Ελγιν τα έσκισε από τον Παρθενώνα και τα έκλεψε. Θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους, εκεί που ο ήλιος λάμπει και οι στέγες δεν στάζουν».
«Η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO (ICPRCP) εξέφρασε ανησυχία για το συνεχιζόμενο κλείσιμο. Αναρωτιέται κανείς γιατί απαιτήθηκαν 12 μήνες «τακτικής συντήρησης» ώστε να ξαναγίνει προσβάσιμη μια κομβική συλλογή του μουσείου», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η δρ Κρις Τίτγκατ, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης για την Επανένωση των Γλυπτών (IARPS). «Οι παρεμβάσεις αυτές είναι ευπρόσδεκτες. Αλλά όσες παρεμβάσεις και να κάνει το Μουσείο, η συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα παραμείνει ένα ακρωτηριασμένο τμήμα ενός ανεκτίμητης αξίας συνόλου».