Ισχυρή ανθεκτικότητα επέδειξαν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ κατά το εννιάμηνο του έτους, στη διάρκεια του οποίου ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εισηγμένη, η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία της (EBITDA) διαμορφώθηκε το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου στα 626 εκατ. ευρώ έναντι 696 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Επίδοση η οποία επιτεύχθηκε παρά τη μεγάλη επιβάρυνση του κόστους της ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, δικαιώματα CO2 και ενέργειας εκτινάχθηκαν κατά 629 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το εννιάμηνο του 2020.

Η έκρηξη των τιμών ενέργειας αλλά και η στήριξη των πελατών της ΔΕΗ με τις επιπλέον εκπτώσεις στα τιμολόγια προκάλεσαν επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, οι οποίες όμως περιορίστηκαν χάρη στη στρατηγική της αντιστάθμισης κινδύνου που υλοποίησε η διοίκηση αλλά και στην καλύτερη διαχείριση της ηλεκτροπαραγωγής.

Ετσι παραμένει, όπως αναφέρει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, σε τροχιά επίτευξης του ετήσιου στόχου για επαναλαμβανόμενα EBITDA στα 850 εκατ. ευρώ:

«Το τρίτο τρίμηνο του έτους, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδείξαμε την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία προκειμένου να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, και παράλληλα καταφέραμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα των επιδόσεών μας σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, μέσα από τη διενέργεια hedging και την καλύτερη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού μας.

Το 2021 είναι ένα μεταβατικό έτος για τη ΔΕΗ. Παρά τις ιστορικά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων το 2021 έναντι των εξαιρετικά χαμηλών τιμών του 2020, αναμένουμε την επίτευξη του στόχου που είχαμε εξαρχής θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας κοντά στα επίπεδα του 2020».