Στον απόηχο της φετινής εμφάνισης του Αλέξη Τσίπρα ο τίτλος θα ήταν «το φάντασμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης του 2014 και η αγωνία για το Κέντρο». Γιατί και η ομιλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το Σάββατο από το Βελλίδειο και η συνέντευξη Τύπου – που είχε την ευκαιρία για εκτενέστερες εξειδικεύσεις – έκανε εμφανές το παραπάνω πλέγμα νέων δεδομένων. Από τη μία η αγωνιώδη απεύθυνση στη λεγόμενη μεσαία τάξη, που παραμένει ο βραχνάς της Κουμουνδούρου. Από την άλλη με πιο βερμπαλιστικές διακηρύξεις, όπως σημειώνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, επιχείρησε να ράψει ένα νέο κοστούμι που χωράει τον μεταπολιτευτικό ήλιο, τη ριζοσπαστικοποίηση του 2012, τον Μπάιντεν, τον Σολτς και αρκετή από προοδευτική διακυβέρνηση ως δίλημμα προς το Κίνημα Αλλαγής ή το ΜέΡΑ25 στο έδαφος της απλής αναλογικής των πρώτων εκλογών.

Από χθες, από την Κουμουνδούρου επιχειρούν να αντιστρέψουν την εικόνα της ΔΕΘ και να απαντήσουν πως ό,τι εξαγγέλθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πλήρως κοστολογημένο: «Το σύνολο των μέτρων που ανακοινώσαμε στη ΔΕΘ αθροίζουν σε 5 δισ. ευρώ για το 2022». «Ειδικά για τα μόνιμα μέτρα έχουμε ένα κόστος της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ για το 2022» συνέχισε ο ίδιος, το οποίο «περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις για το ΕΣΥ, την Παιδεία, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος», είπε (Αθήνα 9.84) ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Κι όμως, ένα βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε να κάνει με το ανεδαφικό των προτάσεων ή και με την όχι λεπτομερή τεκμηρίωσή τους από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Στο νέο τοπίο που επιχείρησε να διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον αντιπολιτευτικό του λόγο ήταν και μια μπλόφα, όπως σημειώνεται από εκπροσώπους αριστερών κομμάτων, προς το Κίνημα Αλλαγής ή και άλλες δυνάμεις με δίλημμα το αντιδεξιό μέτωπο και την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αλλά και μια αγωνία να φτάσει στα ειδικά κεντρώα κοινά και στη μεσαία τάξη που απ’ το 2016 έχει ρυμουλκηθεί μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αίτημα εκλογών δεν υπήρξε, πανδημίας γαρ όπως επανέλαβε ο Τσίπρας, ούτε σαφή χρονικό προσδιορισμό ακόμη του μετέωρου 3ου συνεδρίου του κόμματος.