Εναν νέο τρόπο καθορισμού της ανώτατης επιλέξιμης προς επιδότηση δαπάνης εφαρμόζει σε αυτό το πρόγραμμα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ανώτατος προϋπολογισμός επιλέξιμων παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης ανά αίτηση, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει:

Το γινόμενο του 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) επί την ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (κιλοβατώρα) όπως προκύπτει από το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ελέγχεται εκ νέου κατά την υποβολή του Β’ ΠΕΑ).

Το γινόμενο του 180 ευρώ επί την επιφάνεια κυρίων χώρων (m2).

Το ποσό των 28.000 ευρώ για επιλέξιμες παρεμβάσεις.

Από αυτούς τους τρεις υπολογισμούς θα επιλέγεται το αποτέλεσμα με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό, ο οποίος και θα επιδοτείται.

Για παράδειγμα, έστω ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία 118,72 τ.μ. με εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας από το Α’ ΠΕΑ 233,7 kWh/m2. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός με τον πολλαπλασιασμό των 0,9 ευρώ με τις 233,7 kWh που προκύπτει είναι 24.970,38 ευρώ. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός που προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τα 180 ευρώ με τα 118,72 τ.μ. είναι 21.369,6 ευρώ. Για επιδότηση θα επιλεχθεί το δεύτερο ποσό δαπανών που είναι και το χαμηλότερο.

Οπως και να έχει, η οροφή για επιλέξιμες προς επιδότηση παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 28.000 ευρώ.

Σχετικά με το ποιες παρεμβάσεις είναι αυτές που μπορεί να κάνει ένα νοικοκυριό προκειμένου να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία του, αυτές είναι:

Κουφώματα – συστήματα σκίασης – αερισμός. Οπως πόρτες από αλουμίνιο, ξύλο και PVC, υαλοπίνακες, εξώφυλλα, σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης.

Θερμομόνωση. Περιλαμβάνει τη θερμομόνωση στέγης, τοίχου και δώματος.

Συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης. Τέτοια είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι αντλίες θερμότητας κ.λπ.

Συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Οπως καυστήρας και λέβητας φυσικού αερίου ή υγραερίου, συστήματα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας κ.λπ.

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης. Συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home) και αναβάθμιση φωτισμού (μόνο για πολυκατοικίες).