Οσοι παρακολουθούν ευρωπαϊκό και εν γένει ξένο Τύπο ξέρουν πόση επίδραση έχει μια είδηση στην αγορά. Ιδίως όταν για την Ελλάδα αφορά τον τουρισμό και τον τρόπο που θα γίνει η προσέλκυση, η άρση της περιπέτειας και η ανάταξη εν μέσω πανδημίας.

Η χώρα μας έχει μια εμβληματική θέση στο εν λόγω πεδίο. Και ας θυμίσουμε πως ο τουρισμός έχει τεράστια συμβολή στο ΑΕΠ μας και άρα αλυσιδωτά σχεδόν σε κάθε μέσο ελληνικό σπίτι. Υπό αυτή την έννοια, η επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος για μια σειρά νησιών όπως προβλέπεται στρατηγικά από την κυβέρνηση φτιάχνει ευμενείς όρους επιστροφής στην κανονικότητα και είναι ένα θετικό σήμα στην παγκόσμια αγορά για τη φετινή σεζόν – που δεν οριοθετείται μόνο το καλοκαίρι. Τα νησιά μικρού πληθυσμού θα γίνουν νησιά covid free. Και μαζί με αυτό, η όλο και ταχύτερη μέριμνα για εμβολιασμό και στα αστικά κέντρα διαμορφώνουν έναν χάρτη ελπίδας και προσδοκίας.

Υπέρ πάντων ο τουρισμός; Ναι, με κανόνες βέβαια και με καμία χαλαρότητα στα μέτρα και την επιδημιολογική επιτήρηση. Η Ελλάδα μπορεί να χαράξει τον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα που δεν είναι απλώς να υποδεχθεί άκοπα ορδές επισκεπτών αλλά σε ένα ασφαλές περιβάλλον να κάνει αυτό που ξέρει καλά για δεκαετίες: να διατηρήσει τα σκήπτρα του τουρισμού και άρα και μια καθοριστική δυναμική για τη δική μας οικονομία και εξωστρέφεια. Το στοίχημα των νησιών, του εμβολιασμού, της νίκης κατά της πανδημίας είναι μάχη και υπέρ του κεκτημένου της ζωής μας.