Διατήρησε την κερδοφορία του ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων τη χρονιά που πέρασε, παρά το δυσμενές περιβάλλον εξαιτίας της πανδημίας και της πρωτοφανούς πτώσης της ζήτησης πετρελαιοειδών προϊόντων.

Μάλιστα, η διοίκηση της εισηγμένης και παρά τις περί αντιθέτου εκτιμήσεις χρηματιστηριακών οίκων θα μπορέσει να προτείνει τη διανομή, έστω και μικρού, μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, η διοίκηση τα χαρακτηρίζει οικονομικά αφού τα διαδοχικά λοκντάουν η ζήτηση υγρών καυσίμων συρρικνώθηκε δραματικά, τόσο διεθνώς όσο και στην εγχώρια αγορά. Πιο συγκεκριμένα, τα συγκρίσιμα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έκλεισαν στα 333 από 572 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 5 εκατ. ευρώ έναντι 185 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

Επίσης, ο όμιλος κατάφερε και υλοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους 295 εκατ. ευρώ με έμφαση στα έργα της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αιχμή των επενδυτικών σχεδίων αποτελεί το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 240 Μεγαβάτ στην Κοζάνη.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και το εκτενές πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου με επενδύσεις άνω των 35 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικά έργα.

Με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης σημείωσε: «Αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη ίσως χρονιά για όλους και πιστεύουμε ότι οι συνθήκες θα ξεκινήσουν να ομαλοποιούνται στα επόμενα τρίμηνα, χωρίς όμως να παραβλέπουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην πορεία αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, θα προταθεί προς τη Γενική Συνέλευση η καταβολή ενός μικρότερου μερίσματος».