Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ασκήσεις ισορροπίας καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και την εγχώρια αγορά μετοχών έπειτα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις να υποχωρεί χθες οριακά (-0,06%), απόρροια της κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών προς το τέλος της συνεδρίασης. Την ώρα, πάντως, που οι διεθνείς αγορές κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά, η ρηχή εγχώρια αγορά μετοχών μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από τις βραχυχρόνιες κινήσεις των ενεργών traders.
«Αναμένουμε η αγορά να συσσωρεύσει δυνάμεις γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ μια νέα σταθερή ανοδική κίνηση απαιτεί υψηλότερους όγκους συναλλαγών», ανέφεραν χρηματιστηριακά γραφεία. Οι επενδυτές πάντως που βλέπουν λίγο μακρύτερα θεωρούν πως ύστερα από μια 10ετή ύφεση οι προοπτικές να αυξηθούν οι αξίες και επιτευχθούν (όταν η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο) υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες είναι συγκριτικά σημαντικά υψηλότερες και αυτό θα αποτυπωθεί και στις τιμές των μετοχών.
Η αξία των συναλλαγών παραμένει πάντως σε χαμηλά επίπεδα (44,9 εκατ. ευρώ), με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί χθες κατά 1,37%, την ώρα που το ΤΧΣ έμεινε ακέφαλο σε μια περίοδο σημαντικών αποφάσεων για τον κλάδο. Τα κέρδη της Πειραιώς (+3,07%) που έχει αυτονομηθεί αισθητά από τον υπόλοιπο κλάδο το τελευταίο διάστημα με αφορμή την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, της Μυτιληναίος (+2,81%) που ανακοίνωσε ένα σημαντικό «πράσινο deal» με την εξαγορά φωτοβολταϊκών 1,48 GW, αλλά και της Σαράντης (+2,23%) που εν μέσω της παρούσας συγκυρίας βρίσκεται καλά τοποθετημένη στην αγορά στήριξαν χθες το ΧΑ. Ανω του 1% ήταν επίσης η άνοδος για τους τίτλους των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Aegean, ενώ στον αντίποδα η Ελλάκτωρ (-3,33%) και οι απώλειες άνω του 2% στους τίτλους των Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Λάμδα πίεσαν την αγορά. Το νέο λοκντάουν και η πιθανή παράτασή του επηρεάζουν πάντως συνολικά την επενδυτική ψυχολογία, αν η μεταβλητότητα και οι διακυμάνσεις δεν αναμένεται να αυξηθούν δραματικά, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πλέον τέτοιες εξελίξεις αναμενόμενες. Συνολικά εκτιμάται πως ένας σκληρός πυρήνας εισηγμένων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης παραμένει στο επίκεντρο ξένων και ελλήνων επενδυτών απορροφώντας το 95% των ημερήσιων συναλλαγών.
ΕΡΕΥΝΑ. Μόλις το 13% των 225 διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων με υπό διαχείριση κεφάλαια 645 δισ. δολαρίων, που συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα (Global Fund Manager Survey) της Bank of America, ανησυχούν για το ενδεχόμενο φούσκας στις αγορές, με τους fund managers να έχουν μάλιστα αυξήσει τις θέσεις τους σε μετοχές και εμπορεύματα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011, περιορίζοντας επίσης τα μετρητά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2013. Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν υιοθετήσει μια στάση υπέρ του ρίσκου, η οποία είναι πολύ υψηλότερη από τη συνηθισμένη, με το 53% των fund managers να θεωρεί πως βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ενός bull market (μακροχρόνια ανοδική αγορά), έναντι του 27% που θεωρεί ότι διανύουμε το αρχικό της στάδιο.
Το 91% των διαχειριστών εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι ισχυρότερη το 2021, ενώ η πλειοψηφία «βλέπει» μάλιστα μια ανάκαμψη με τη μορφή «V», με τους μεγαλύτερους κινδύνους να θεωρούνται η πορεία διάθεσης των εμβολίων, ο πληθωρισμός, οι συναλλαγές στην τεχνολογία, οι μεγάλες συναλλαγές στο bitcoin και η μείωση των συναλλαγών στο δολάριο. Ο Michael Hartnett, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της BofA, αποκωδικοποίησε την έρευνα αναφέροντας πως στην ουσία οι επενδυτές είναι σαν να λένε πως «ο μόνος λόγος για να είμαστε bearish (αρνητικοί για τις αγορές) είναι… ότι δεν υπάρχει λόγος να είμαστε bearish».