Σχέδιο για επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης όσων μεταναστών δεν πληρούν τα κριτήρια για χορήγηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει η Κομισιόν. Με ένα 12σέλιδο έγγραφο που έγινε γνωστό χθες και έχει σταλεί στις κυβερνήσεις των «27» η Κομισιόν επιθυμεί την προώθηση ενός πιο λειτουργικού ενιαίου συστήματος για την ΕΕ. Μάλιστα, το σύστημα αυτό, το οποίο θα στηρίζεται σε εθελοντική βάση, με στόχο οι πρόσφυγες και μετανάστες να ενσωματώνονται εκ νέου στις χώρες προέλευσής τους μετά την επιστροφή τους σε αυτές, εκτός από την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης θα προβλέπει και ποινές στα κράτη-μέλη τα οποία δεν θα σέβονται το νέο καθεστώς.
Στο μεταξύ, μεγαλώνει η λίστα με τις χώρες της Ευρώπης που δείχνουν την… πόρτα σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αλλά και αιτούντες άσυλο που προέρχονται από χώρες πρώτης υποδοχής.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλωστε δήλωσε προ ημερών ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας Κρις Φιλπ, δεν θα προσφέρει από εδώ και στο εξής καταφύγιο σε ασυνόδευτους ανηλίκους, γυρίζοντας έτσι την πλάτη στην ευάλωτη αυτή προσφυγική ομάδα, που χρειάζεται άμεση προστασία. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Independent», τα προηγούμενα χρόνια -ιδίως μετά τον Μάιο του 2016 – η Βρετανία μετεγκατέστησε και υποστήριξε παιδιά που ζήτησαν άσυλο, πλέον όμως η κυβέρνηση δηλώνει, μέσω του υπουργού της, πως δεν θα υπάρξει νόμιμη οδός προς τη χώρα για τους ανηλίκους αυτούς. Εξαιρούνται τα ασυνόδευτα εκείνα παιδιά που έχουν συγγενείς στη Βρετανία και τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν στη χώρα μέσω των κανόνων μετανάστευσης που ισχύουν.
Η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που δηλώνει απρόθυμη να δεχθεί γενικά αιτούντες άσυλο από χώρες πρώτης υποδοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. «Συνήθεις ύποπτες» είναι οι χώρες του Βίζεγκραντ, δηλαδή η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία, καθώς και η Αυστρία και η Δανία. Για τη συνεχιζόμενη άρνηση της αυστριακής κυβέρνησης να δέχεται πρόσφυγες από τα ελληνικά camps είχε μιλήσει στα μέσα Δεκεμβρίου και ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος χαρακτήρισε τη στάση αυτή «ανθρώπινη ντροπή».
ΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ. Η έλλειψη αλληλεγγύης από μέρους κρατών της Ευρώπης έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των νησιών αλλά και εντατικοποίηση των επιστροφών και μετεγκαταστάσεων σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι χώρες που δέχονται ασυνόδευτα και ευάλωτα παιδιά από την Ελλάδα είναι οι Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Βέλγιο και Γαλλία. Μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2020, 1.500 προσφυγόπουλα αναχωρούν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συνολικά 1.024 άτομα, εκ των οποίων 612 παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, έχουν ήδη αναχωρήσει για άλλα κράτη-μέλη, προκειμένου να βρουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.
Σε ό,τι αφορά μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο, αυτές ως επί το πλείστον γίνονται μέσω του κανονισμού Δουβλίνου, σε Σουηδία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία. Οπως δείχνουν, μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, το 2020 μέσω του κανονισμού Δουβλίνου αποχώρησαν από την Ελλάδα 1.941 πρόσφυγες.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζουν στα «ΝΕΑ» πως η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της όλο το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης: «Τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να οξυνθούν περαιτέρω. Η στήριξή τους πρέπει να μετουσιωθεί σε αποτελέσματα σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, στην προστασία των ανατολικών συνόρων της ΕΕ και, δεύτερον, στην ανακατανομή των μεταναστευτικών ροών στα κράτη της ηπείρου».







