Ανάκαμψη που είναι ισχυρότερη ακόμη από αυτή που καταγραφόταν πριν από την πανδημία ανακοίνωσε η Κίνα, ξεπερνώντας όλες σχεδόν τις υπόλοιπες οικονομίες του κόσμου. Το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη παρουσίασε αύξηση κατά 6,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ στη χώρα διαμορφώθηκε σε 2,3% με τη βιομηχανική παραγωγή να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη κατά 6,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν η μεγαλύτερη τριμηνιαία που έχει καταγραφεί από το 2018. Επίσης η Κίνα αναμένεται ότι θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία του κόσμου η οποία πέρσι δεν παρουσίασε συρρίκνωση δραστηριότητας.

Η σύγκριση με τις άλλες μεγάλες χώρες είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται ότι πέρσι μειώθηκε κατά 3,6% και της ευρωζώνης κατά 7,4%. Η μείωση του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 εκτιμάται ότι ανήλθε κατά μέσο όρο σε 4,3%.

Το πρώτο τρίμηνο πέρσι το ΑΕΠ της Κίνας είχε υποχωρήσει κατά 6,8%. Τότε ήταν που χτύπησε τη χώρα η πανδημία, με το Πεκίνο να λαμβάνει σκληρά μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωσή της. Στη συνέχεια υπήρξε βελτίωση με το δεύτερο τρίμηνο να σημειώνεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2% και το τέταρτο τρίμηνο κατά 4,9%. Αντίθετα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η πανδημία έπληξε καίρια τις οικονομίες από τα τέλη του πρώτου τριμήνου και μετά. Υπήρξε μικρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο για να χτυπήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας το τέταρτο τρίμηνο. Πλέον στην Ευρώπη αναμένεται να υπάρξει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και τους πρώτους μήνες του 2021 με την ελπίδα να σημειωθεί βελτίωση στη συνέχεια.

Πίσω από την ισχυρή αυτή ανάκαμψη της Κίνας βρίσκεται η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία ωφελήθηκε από τη μεγάλη κρατική βοήθεια που χορηγήθηκε. Η ανάκαμψη στη βιομηχανική παραγωγή ήταν πάνω από 7% το τέταρτο τρίμηνο. Πιο χαμηλή ήταν η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες αποτελούν μέτρο των καταναλωτικών δαπανών.

Οι καταναλωτικές δαπάνες εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερες από το αναμενόμενο στην Κίνα, αλλά έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για αύξηση μέσα στη χρονιά. Πλέον αναλυτές στην Credit Suisse εκτιμούν ότι η συνολική ανάπτυξη στην Κίνα το 2021 θα φτάσει το 7,1% αναθεωρώντας ανοδικά τις προηγούμενες προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6%.

Παρά την ανάκαμψη οι καταναλωτές στην Κίνα εξακολούθησαν να ανησυχούν για νέα εξάπλωση της πανδημίας και έκαναν λιγότερα ψώνια ειδικά σε φυσικά καταστήματα. Οι λιανικές πωλήσεις τελικά έφτασαν ξανά σε πιο υψηλά επίπεδα μετά τον Αύγουστο, παραμένοντας πάντως σχετικά εξασθενημένες καθώς εμφανίστηκαν και πάλι κάποια κρούσματα. Η στατιστική υπηρεσία της Κίνας εξακολουθεί να προειδοποιεί ότι υπάρχουν προκλήσεις και πως δεν αποκλείεται τυχόν νέα κρούσματα να δημιουργήσουν αρνητικές συνέπειες στη δραστηριότητα.

Στην προσπάθεια για να εκκινήσει ξανά την οικονομία στις αρχές του προηγούμενου έτους το Πεκίνο είχε μια ειδοποιό διαφορά από άλλες κυβερνήσεις της Δύσης. Αντί να επικεντρώσει τις προσπάθειες στη μείωση των επιτοκίων και στη αύξηση της διάθεσης ρευστότητας σε ιδιώτες, όπως έκαναν ειδικά οι ΗΠΑ, η Κίνα ασχολήθηκε κυρίως με το πώς θα ξαναβάλει μπροστά τα εργοστάσια που είχαν κλείσει αναγκαστικά λόγω του Covid-19. Τα εργοστάσια της χώρας άρχισαν να ανοίγουν τις πόρτες τους από τον Απρίλιο όταν ακόμη δεν λειτουργούσε σχεδόν τίποτε στον υπόλοιπο κόσμο.

Η επαναλειτουργία των εργοστασίων τόσο νωρίς επέτρεψε στους Κινέζους να παράγουν μαζικά ιατρικό εξοπλισμό πάσης φύσεως, κυρίως μάσκες προστασίας προσώπου, αλλά και τεχνολογικό εξοπλισμό που ήταν απαραίτητος για τηλεεργασία.