Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ; Αυτό είναι το πιο συχνό ερώτημα που απευθύνεται στα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ειδικά αυτήν την περίοδο που η συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση έχει ενταθεί. «Δεν ψάχνουμε λοιπόν κομματικούς συμμάχους δεξιά κι αριστερά» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία δεν αποκλείει την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ξεκαθαρίζει πως «δεν κλείνει το μάτι σε κόμματα» και πως είναι στο χέρι των πολιτών να αλλάξουν «τους πολιτικούς συσχετισμούς». Μιλώντας για το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το πολιτικό κέντρο, τονίζει ότι το «κεντρώο προφίλ του ξέφτισε νωρίς» και ασκεί κριτική για τους «αυτοσχεδιασμούς και τις ολιγωρίες» στη διαχείριση της πανδημίας. Ο κεντρώος χώρος, τονίζει, «έχει προοδευτικό πρόσημο, ήταν πάντα μπροστά στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν σε αυτόν τον τόπο, κόντρα στη συντήρηση». Το μεγάλο στοίχημα του Κινήματος Αλλαγής, λέει η Γεννηματά, «είναι να εκφράσει αυθεντικά αυτόν τον κόσμο». Παράλληλα, απαντώντας για την εσωκομματική εκλογολογία που έχει αρχίσει στο παρασκήνιο, αναφέρει πως «δεν είναι ακόμα η ώρα της» και πως όταν αυτή έρθει «θα εγγυηθεί τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό».
Κυρία Γεννηματά, το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής έχει εντείνει την κριτική του προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Ποια πιστεύετε είναι τα πιο κρίσιμα λάθη που έγιναν;
Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, αυτοσχεδιάζει, καθυστερεί, μέσα στις αντιφάσεις της. Το κλείσε - άνοιξε, το επιτρέπεται - απαγορεύεται, το να μην ξέρει ο ένας υπουργός τι ανακοινώνει ο άλλος προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα στους πολίτες και είναι αναποτελεσματικά. Οσα έγιναν με τα Θεοφάνια επιβεβαιώνουν το αλαλούμ, ασυγχώρητη ανευθυνότητα, μετά τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Η δική μας κριτική εντείνεται, γιατί εντείνονται οι αστοχίες και τα λάθη της κυβέρνησης. Από την αρχή της πανδημίας προτείναμε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Με οργανωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας, στήριξη του ΕΣΥ, μαζικά τεστ, σωστή ιχνηλάτηση, αξιοπιστία και διαφάνεια στα επιδημιολογικά δεδομένα, ασφαλές άνοιγμα με βάση αυτά ανά περιοχή, σχέδιο για γρήγορο εμβολιασμό. Η κυβέρνηση το αγνόησε, προχωράει με το βλέποντας και κάνοντας. Ο εφησυχασμός και η έλλειψη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος, που τα πληρώσαμε ακριβά, δεν έγιναν μάθημα για την κυβέρνηση. Εμείς βγαίνουμε ξανά μπροστά με τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας. Οπως και στην οικονομική κρίση που προηγήθηκε, έτσι και στην υγειονομική κρίση δεν κερδοσκοπούμε για να κάνουμε κομματικό ταμείο. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και το Κίνημα Αλλαγής είναι, με την κριτική και τις προτάσεις του και όλες του τις δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή.
Τι δείχνουν οι επιλογές του ανασχηματισμού; Τι μήνυμα εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου;
Το βασικό πολιτικό μήνυμα, από το νέο κυβερνητικό σχήμα - μαμούθ, είναι το «κλίνατε επί δεξιά». Βέβαια η συντηρητική οπτική και η δεξιά στροφή που σφράγισε τις κυβερνητικές αλλαγές δεν είναι κάτι καινούριο. Εχει ήδη αποτυπωθεί στις πολιτικές αυταρχισμού, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, πελατειακής και κομματικής λογικής άλωσης του κράτους, εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών έναντι του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. Απλά όσο περνάει ο καιρός τα προσωπεία πέφτουν. Αυτά που προαναγγέλλονται ως μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικά κατεδαφίσεις. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται δέσμιος των δικών του ιδεοληψιών και των εσωτερικών ισορροπιών της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα σε διάφορες βαρονίες. Δεσμεύσεις και ισορροπίες που μεταφέρει και στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτούς. Η φθορά τους επιταχύνεται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί εδώ και καιρό ένα άνοιγμα στον «κεντρώο» χώρο. Γιατί όσοι ανήκουν εκεί να επιλέξουν εσάς και όχι τη ΝΔ;
Ο χώρος του Κέντρου δεν έχει σχέση με την παράταξη της Δεξιάς. Αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα της Δημοκρατικής Παράταξης. Εχει προοδευτικό πρόσημο και ήταν πάντα μπροστά στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν σε αυτόν τον τόπο, κόντρα στη συντήρηση. Αυτή η ιστορική πολιτική παράδοση του προοδευτικού Κέντρου δεν παραχαράσσεται με ευκαιριακές και προσχηματικές μεταμορφώσεις με στόχο τη διαρκή εκλογική ομηρεία προοδευτικών πολιτών. Για αυτό και το «κεντρώο» προφίλ του κ. Μητσοτάκη ξέφτισε νωρίς. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα, να εκφράσουμε αυθεντικά αυτόν τον κόσμο. Να ενώσουμε ξανά την κοινωνία που βρίσκεται κατακερματισμένη και αβοήθητη μπροστά στη λαίλαπα της πανδημίας και τις συνέπειές της. Να δώσουμε χειροπιαστή προοπτική στους νέους και τις νέες που νιώθουν αποκλεισμένοι από τη συντήρηση. Να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας με κάθε τρόπο. Εχουμε το πρόγραμμα, τα στελέχη να κάνουμε πράξη μια νέα Αλλαγή, που αντλεί αξία από την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα, δύναμη από τη δίψα για δίκαιες, προοδευτικές, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Χρησιμοποιείτε τον όρο προοδευτική διακυβέρνηση, που τόσο ντόρο έχει κάνει τελευταία. Τι διαφορά έχει η δική σας προοδευτική διακυβέρνηση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει περίπτωση να τον περιλαμβάνει;
Για μας η προοδευτική διακυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Αποτελεί στρατηγικό στόχο για να δούμε την Ελλάδα να μπαίνει ξανά στις ράγες της βιώσιμης ανάπτυξης, της ασφάλειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν κλείνουμε το μάτι σε κόμματα. Κοιτάζουμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε καθαρά, στο χέρι σας είναι να αλλάξετε τους πολιτικούς συσχετισμούς για να γίνει πράξη. Να ανατρέψετε το συντηρητικό δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πάμε πάλι μαζί τη χώρα μπροστά. Δεν ψάχνουμε λοιπόν κομματικούς συμμάχους δεξιά κι αριστερά. Αγωνιζόμαστε για να γίνει και πάλι η παράταξη μας ισχυρή, πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίζω ότι ένα Κίνημα Αλλαγής που διατυπώνει πρόταση εξουσίας ενοχλεί. Γιατί ξεβολεύει τον βολικό για λίγους δικομματισμό και τα σχέδια των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Γι' αυτό μας πολεμούν. Ομως μπορούμε να τα καταφέρουμε με την ανατροπή των συσχετισμών. Να εγγυηθούμε την εναλλακτική πρόταση, την πραγματική προοδευτική διέξοδο. Είμαστε η κοιτίδα της Νέας Αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.
Εκτιμάτε ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών μέχρι το τέλος του 2021; Αν, τελικά, αυτές γίνουν, ποιο θα είναι το διακύβευμα για το Κίνημα Αλλαγής;
Τα εκλογικά σενάρια απορρέουν από την κυβέρνηση. Μετά τον ανασχηματισμό, επανέρχονται από διάφορα κέντρα. Είναι τραγικό να σκέφτεται εν μέσω πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης εκλογικό αιφνιδιασμό με την ελπίδα να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Αλλά αποτελεί και ομολογία αδυναμίας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της. Ομως τίποτα δεν μπορεί να μας αιφνιδιάσει. Είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε την αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών.
Πιστεύετε πως η πρώιμη συζήτηση για τις εσωκομματικές εκλογές, που γίνεται έστω κι αν δεν βγαίνει στη δημοσιότητα, δημιουργεί προβλήματα στο προφίλ του κόμματος;
Η συζήτηση αυτή, παρά τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από γνωστά κέντρα για να συντηρηθεί, δεν απασχολεί την ευρύτερη κοινή γνώμη και τον κόσμο της παράταξής μας. Δεν είναι η ώρα της. Τώρα είναι η ώρα, όλοι στο Κίνημα, με πρώτη εμένα, να δώσουμε τη μάχη για να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας και να στηρίξουμε όσους δοκιμάζονται. Οταν έλθει η ώρα, θα εγγυηθώ τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος, όπως εξάλλου έκανα πάντα μέχρι σήμερα σε όλες τις διαδικασίες εκλογής όπου συμμετείχα.
Γιατί μας αφορούν τα όσα έγιναν την Τετάρτη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ;
Δυνάμεις του λαϊκισμού και του διχασμού, υποκινούμενες, επιχείρησαν να εκβιάσουν τη Δημοκρατία και να ανατρέψουν τη λαϊκή θέληση, στην Ουάσιγκτον. Το καταδικάσαμε απερίφραστα. Οι θεσμοί της Δημοκρατίας αποδείχτηκαν ισχυροί. Η στάση του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενωτική, αποφασιστική και ελπιδοφόρα. Η νίκη της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ είναι νίκη όλων όσοι πιστεύουν στις αξίες της σε όλο τον κόσμο.