Το περασμένο Σάββατο ήταν Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και γιορτάζαμε τα Εισόδια της Θεοτόκου.
Αλλά ο Φίλης αναστατώθηκε. Είδε μπροστά του την Παναγία.
Οχι την ίδια, αλλά μια εικόνα της να προβάλλεται στην πρόσοψη της Βουλής. Αμέσως κατάλαβε ότι πρόκειται για «στυγνή προσβολή της δημοκρατίας».
Γιατί; Επειδή «το κτίριο του βασικού θεσμού της Δημοκρατίας καλύφθηκε από εικόνες πολεμικής κινητοποίησης και θρησκευτικές απεικονίσεις, κάτι εντελώς ανεπίτρεπτο», αφού «παραπέμπουν στο διαβόητο Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» (22/11).
Είχε δίκιο ο άνθρωπος. Πρόκειται για «ατόπημα πρώτης γραμμής, πολιτικά κι αισθητικά αποκρουστικό».
Φυσικά σε ζητήματα αισθητικής ουδείς μπορεί να αντιλέξει στον Φίλη. Αλλωστε μετείχε σε κυβέρνηση που προήγαγε σε υποναύαρχο τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και της οποίας οι υπουργοί ντύνονταν από κομάντος μέχρι κωπηλάτες σε τριήρεις.
Αλλά στα πολιτικά, ας δείξει λίγο επιείκεια ο πρώην υπουργός.
Γιορτή της Παναγίας και των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν. Τι ήθελε να δείξουν στη Βουλή; Το Gay Pride ή κανένα ντοκιμαντέρ για τον Βελουχιώτη;
Είμαι βέβαιος όμως ότι η ενόχληση Φίλη παρεξηγήθηκε. Δυστυχώς βουλιάζουμε «στα βρώμικα νερά του μιλιταρισμού, του σκοταδισμού, του αυταρχισμού και της εμφυλιοπολεμικής εθνικοφροσύνης».
Κι απλώς ο Φίλης πήρε εγκαίρως χαμπάρι ότι «τόσο φιλελευθερισμό είχαμε να δούμε από τη χούντα».
Με άλλα λόγια, δεν του φταίει η Παναγία. Η χούντα τού φταίει.
Εχουμε χούντα; Υποθέτω όχι. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει να τη φανταζόμαστε.
«Τα τανκς ξαναμπήκαν στη Βουλή» διαλαλούσε την επομένη η «Εφημερίδα των Συντακτών» (23/11) - μπερδεύοντας υποθέτω τη Βουλή (όπου δεν έχει αναφερθεί είσοδος αρμάτων μάχης) με το Πολυτεχνείο (όπου μπήκαν τανκς το 1973).
Δεν θέλω να τους χαλάσω τον ενθουσιασμό, αλλά η εξέλιξη ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη.
Με τόσους «χουντικούς νόμους» που έχει ψηφίσει η «ακροδεξιά κυβέρνηση», με τόσα «πραξικοπήματα» στα οποία έχει πρωτοστατήσει, με τόσα «όργια καταστολής κι αυταρχισμού» στα οποία έχει επιδοθεί, μόνο η χούντα έλειπε.
Τη βρήκαμε κι αυτήν.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κυβέρνηση «στοχοποίησε κάθε εκδοχή απείθαρχης κοινωνικής αντιπολίτευσης που σηκώνει κεφάλι με αριστερό πρόσημο» (Τ. Κωστόπουλος, «ΕφΣυν», 22/10).
Απλώς επειδή η σύνταξη είναι ελαφρώς αδύναμη δεν καθίσταται ιδιαίτερα σαφές ποιος έχει το «αριστερό πρόσημο». Η κονωνική αντιπολίτευση; Η απείθαρχη εκδοχή; Ή το κεφάλι που σηκώνεται;
Ευτυχώς τα καμπανάκια δημοκρατικού συναγερμού χτυπούν από παντού. «Η πανδημία βλάπτει σοβαρά τη δημοκρατία» αποκαλύπτει ακόμη κι η «Καθημερινή» (Π. Μπουκάλας, 22/11).
Μια αποκάλυψη που δυστυχώς δεν αναδείχτηκε δεόντως. Είναι δυνατόν να πληροφορήθηκαν στην εφημερίδα ότι κινδυνεύει σοβαρά η δημοκρατία και να το βάζουν διστηλάκι στις μέσα σελίδες; Χάνεται τέτοια είδηση;
Τι θα πει άραγε η δημοκρατία που κινδυνεύει; Τι θα πει η Παναγία; Τι θα πει ο Φίλης που τον έχουν αφήσει μόνο στο οδόφραγμα;
Διότι οι δημοκράτες οργανωνόμαστε. Σήμερα το βράδυ αναμένεται διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Nικαίας με τον εύγλωττο τίτλο «Η Δημοκρατία σε καραντίνα: περιορισμός ελευθεριών και δικαιωμάτων». Θα μιλήσουν Ραγκούσης, Λιάκος και λοιποί υπερασπιστές της δημοκρατίας.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας έχει ήδη διοργανώσει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η Παιδεία σε καραντίνα» (23/11) και ομιλητή... ποιον; Τον Φίλη!
Να σημειώσω ότι μάλλον προκύπτει μια ελαφρά απόκλιση διότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κόρινθο θεωρεί ότι σε καραντίνα μπαίνει η Παιδεία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια εκτιμά ότι σε καραντίνα μπαίνει η Δημοκρατία ολόκληρη.
Συμβαίνουν αυτά. Αλλωστε και ο Κοτζιάς έφτιαξε κόμμα για να αντιμετωπίσει «τη συρρίκνωση του Ελληνισμού» (24/11).
Αυτονόητο. Οπως είναι γνωστό κάθε χούντα οδηγεί σε συρρίκνωση του Ελληνισμού (το 1974 χάσαμε τη μισή Κύπρο...) κι απλώς ο Κοτζιάς ετοιμάζεται προκαταβολικά ώστε να τον βρει έτοιμο η συρρίκνωση μόλις κληθεί να την αντιμετωπίσει.
Ομολογώ (και για να παραφράσω τον Φίλη...) ότι τόσους αντιχουντικούς είχα να δω από τη χούντα.
Απλώς οι σημερινοί είναι δωρεάν και εκ του ασφαλούς.
Διότι από το 1974 (όταν παρεμπιπτόντως έπεσε η χούντα) η Ελλάδα ζει την καλύτερη δημοκρατία της ιστορίας της και μια από τις καλύτερες στον πλανήτη.
Με τα καλά της και τα στραβά της. Με τα προτερήματα και τις αδυναμίες της. Αλλά μια δημοκρατία τόσο πλήρη και τόσο ανεκτική που και ο Φίλης και ο Κοτζιάς έγιναν υπουργοί. Μπράβο τους.
Αλλά τότε γιατί διάφοροι αρέσκονται να φαντασιώνονται ότι δεν έχουμε δημοκρατία ή ότι η δημοκρατία απειλείται; Επειδή δεν άφησαν τον Βαρουφάκη να διαδηλώσει;
Προφανώς καμία ελευθερία δεν καταργήθηκε στην Ελλάδα, ούτε αλλού. Κανένα θεμελιώδες δικαίωμα δεν αμφισβητήθηκε στην Ελλάδα, ούτε αλλού.
Ακόμη κι οι περιορισμοί που επέφερε η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πήγαν πέρα από «τα άκρως αναγκαία, αναλογικά, προσωρινού χαρακτήρα μέτρα» (ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 13/11).
Με άλλα λόγια, κανείς δεν δείχνει διάθεση ή πρόθεση να καταργήσει ή να περιορίσει τη δημοκρατία στην Ελλάδα, ούτε σε καμία άλλη δυτική δημοκρατία.
Πώς λοιπόν προέκυψαν όλοι οι παρανοϊκοί που αρέσκονται να νομίζουν ότι οι ελευθερίες τους απειλούνται; Από ποιον και για ποιον λόγο;
Γιατί άραγε προσπαθούν να επινοήσουν μια χούντα στο μυαλό τους;
Ισως επειδή η πραγματικότητα δεν τους βολεύει. Ισως επειδή ψάχνουν και φτιάχνουν έναν μπαμπούλα. Ισως επειδή επινοούν τον μόνο εχθρό που ευελπιστούν να νικήσουν.
Κυρίως όμως επειδή αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία μόνο μέσα από τον εαυτό τους και με μέτρο το εαυτό τους.
Αυτό το τελευταίο είναι ουσιαστικά και το χειρότερο. Διότι δεν είναι δημοκρατία. Το ίδιο έκανε και η χούντα.