Yπάρχουν δύο τρόποι να αξιολογηθεί μια νέα κυβέρνηση. Ο ένας είναι να συγκριθεί με την προηγούμενη. Εδώ, ο Τζο Μπάιντεν δεν θα έχει πρόβλημα. Οπως συνέβη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πήχης είναι τόσο χαμηλά που αποκλείεται να μην τον περάσει.

Ο άλλος, και πιο ουσιαστικός, τρόπος έχει να κάνει με την ποιότητα των ίδιων των στελεχών. Προκειμένου να επιστρέψει η χώρα του στην «κανονικότητα», ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θέλει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που αφενός θα αποκαταστήσει τους δεσμούς με τον υπόλοιπο κόσμο και αφετέρου θα καθρεφτίζει την πραγματική Αμερική.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, γιος και ανιψιός πρώην πρεσβευτών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πρώην σύμβουλος του διδύμου Ομπάμα – Μπάιντεν και ένας άνθρωπος που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα αναλάβει έτσι να ξαναχτίσει τις γέφυρες που γκρέμισε το δόγμα «Πρώτα η Αμερική». Ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, επίσης πρώην συνεργάτης του Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον, έχει κι αυτός μεγάλη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική. Την ίδια στιγμή, ένας ισπανόφωνος θα ηγηθεί για πρώτη φορά του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας και μια γυναίκα θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Το μήνυμα είναι σαφές. Υστερα από μια παρένθεση τεσσάρων ετών, η Αμερική επιστρέφει. Βασικό μέλημα του Τζο Μπάιντεν θα είναι φυσικά η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας του. Αλλά την αποστολή αυτή θα την εκτελέσει σε συνεργασία, όχι σε αντιπαράθεση, με τον δημοκρατικό δυτικό κόσμο. Και όπλο του δεν θα είναι ο αυταρχισμός, αλλά η αξιοπιστία.