Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Εξαιρετικά καλά» τα πήγαν οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτοξεύοντας τις ήδη τεράστιες περιουσίες τους στο πρωτοφανές ποσό των 10,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (8,7 τρισεκατομμύρια ευρώ). Εκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS διαπίστωσε πως οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τα πλούτη τους κατά 27,5% στην κορύφωση της κρίσης, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχαναν τις δουλειές τους ή πάλευαν να τα βγάλουν πέρα με τις κρατικές ενισχύσεις.
Σύμφωνα με την UBS, οι δισεκατομμυριούχοι ωφελήθηκαν πρωτίστως στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη των παγκόσμιων χρηματιστηρίων όταν αυτά βρίσκονταν στο ναδίρ, στη διάρκεια των παγκόσμιων lockdown, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Τα πλούτη τους «κατέγραψαν νέο ρεκόρ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 8,9 τρισ. δολαρίων όπου είχαν φτάσει στα τέλη του 2017». Ενα νέο ρεκόρ κατέγραψε και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων, φτάνοντας τους 2.189, έναντι 2.158 το 2017.
Οπως σημειώνει ο Τζόσεφ Στάντλερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ελβετικής τράπεζας, οι πάμπλουτοι κατάφεραν να ωφεληθούν της κρίσης γιατί είχαν «το στομάχι» να αγοράσουν περισσότερες εταιρικές μετοχές όταν οι αγορές μετοχών ανά των κόσμο κατέρρεαν. Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν έκτοτε ανακάμψει και οι τιμές των μετοχών ορισμένων τεχνολογικών εταιρειών - που συχνά ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους - έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Ο ίδιος ο Στάντλερ, βέβαια, προειδοποιεί πως το γεγονός ότι τα πλούτη των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκαν τόσο σε μία περίοδο που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο δυσκολεύονται οικονομικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημόσια και πολιτική οργή: «Υπάρχει κίνδυνος να μπουν στο στόχαστρο της κοινωνίας; Ναι. Το γνωρίζουν αυτό; Ναι». Είναι και αυτός προφανώς ένας λόγος που πολλοί δισεκατομμυριούχοι δώρισαν γρήγορα και γενναιόδωρα μέρος της περιουσίας τους προκειμένου να βοηθήσουν στη μάχη κατά του Covid-19 και στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των lockdown στις οικογένειες: «Από την έρευνά μας προκύπτει ότι 209 δισεκατομμυριούχοι δώρισαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου ένα συνολικό ποσό της τάξης των 7,2 δισ. δολαρίων».
Γεγονός παραμένει πως οι πάμπλουτοι του κόσμου κατέχουν σήμερα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου μετά την αμερικανική Επίχρυση Εποχή, στο γύρισμα του 20ού αιώνα, όταν οικογένειες όπως οι Κάρνετζι, οι Ροκφέλερ και οι Βάντερμπιλτ ήλεγχαν τεράστιες περιουσίες. Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι σήμερα ο Τζεφ Μπέζος, με μία περιουσία 189 δισ. δολαρίων - που αυξήθηκε κατά 74 δισ. από τις αρχές του έτους. Τα περισσότερα χρήματα όμως φέτος τα έχει μέχρι στιγμής βγάλει ο Ιλον Μασκ, ο ιδρυτής της Tesla: η περιουσία του αυξήθηκε κατά 76 δισ. δολάρια φτάνοντας στα 103 δισεκατομμύρια.