Η βιώσιμη ανάπτυξη στο ΤΑΙΠΕΔ

Στην υιοθέτηση δεικτών απόδοσης σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και εν γένει βιώσιμης ανάπτυξης προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Ριχάρδος Λαμπίρης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σχετικό συνέδριο, εξηγώντας πως οι συγκεκριμένοι δείκτες αποτελούν βασικό κριτήριο για επενδυτές και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς προκειμένου να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Ο Λαμπίρης αναφέρθηκε και στο εξειδικευμένο εργαλείο (ESG Rating Tool) που χρησιμοποιεί το Ταμείο για την εφαρμογή πρακτικών που προστατεύουν το περιβάλλον, ενισχύουν την κοινωνική υπευθυνότητα των εταιρειών και οδηγούν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στα επίπεδα του 2019 από το 2022

Το 2022 θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία στα επίπεδα του 2019, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Γιώργος Ζανιάς. Μιλώντας στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών ανέφερε ότι ήταν θετική η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, μια νέα δημοσιονομική διευκόλυνση. Επισήμανε πως η διαχείριση του δημόσιου χρέους σήμερα είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το 2010, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους βρίσκεται σήμερα περίπου στο 50% αυτού που υπήρχε την περίοδο 2009-2010 παρότι ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος θα είναι κατά 50% υψηλότερο. Από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης, Senior Independent Director στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, σημείωσε  τη μεγάλη αβεβαιότητα στις προβλέψεις και πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι γίνεται το 2022, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η Ευρώπη φαίνεται να κάνει βήματα προς μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ένωση.   

Διεθνής Οργανισμός το East Med Gas Forum

Υπογράφηκε χθες από τους υπουργούς Ενέργειας επτά χωρών το καταστατικό του East Med Gas Forum, μετατρέποντας τη σχετική πρωτοβουλία των Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Ιταλίας, Ιορδανίας και Παλαιστίνης για τη συνεργασία των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου στο φυσικό αέριο, σε διεθνή οργανισμό. Σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη των επτά μελών του EMGF ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.

Ρεκόρ για μελέτη αποκατάστασης

Εδώ και έξι χρόνια έχει παύσει τη λειτουργία του ο λιγνιτικός σταθμός ΛΙΠΤΟΛ της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Οι εγκαταστάσεις του παρέμειναν αναξιοποίητες καθώς από το 2016 εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης. Χθες, λοιπόν, τέσσερα χρόνια μετά, έγινε γνωστό ότι με απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε η σχετική μελέτη. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για τη ΔΕΗ ώστε να προχωρήσει στην αποκατάσταση, αλλά και για να αξιοποιήσει τα επόμενα δύο χρόνια τα κοιτάσματα λιγνίτη που βρίσκονται στον χώρο της παροπλισμένης εγκατάστασης. Και στις δύο αυτές δραστηριότητες θα απασχοληθούν πολλοί εργολαβικοί εργαζόμενοι από την περιοχή. Οι όροι που έχουν επιβληθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης προασπίζουν το περιβάλλον.

Η ψηφιακή ανάπτυξη των ΜμΕ

Σε πρώιμο στάδιο ψηφιακής ανάπτυξης βρίσκεται το 50% των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που εκπόνησε το εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της COSMOTE. Ωστόσο, όπως έδειξε η έρευνα που διεξήχθη πανελλαδικά το 2019 και στη συνέχεια το 2020 σε συνολικά 1.500 επιχειρήσεις όλων των κλάδων και καταγράφει και τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, οκτώ  στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κάνουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία τους και 70% αξιοποίησαν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του COVID-19. Μάλιστα, οι ψηφιακά ώριμες ΜμΕ βρέθηκαν σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.