Ο εκνευρισμός δεν είναι καλός σύμβουλος για τους αθλητές. Αλλωστε κάποιες φορές μπορεί να έχει συνέπειες. Το ουσιαστικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γίνεται μάθημα σε αυτούς που παρεκτρέπονται.

Αν όχι, τότε κάτι δεν πάει καλά… Οπως στην περίπτωση του Νόβακ Τζόκοβιτς που φαίνεται πως δεν έχει βάλει μυαλό ύστερα από αυτό που συνέβη στο Αμερικανικό Οπεν. Τότε που χτύπησε με δύναμη το μπαλάκι και αυτό πέτυχε στον λαιμό την ανύποπτη επόπτρια γραμμής. Ο Σέρβος αποβλήθηκε από τη διοργάνωση, έχασε τα χρήματα και τους πόντους που είχε κερδίσει έως τότε, πλήρωσε επιπλέον πρόστιμο, αλλά τίποτα δεν έμαθε.

Δεν πέρασαν δέκα μέρες από τότε και πάλι έκανε τα ίδια. Αυτή τη φορά στο Masters της Ρώμης, όταν εκνευρισμένος έσπασε τη ρακέτα του, χτυπώντας τη με δύναμη στο έδαφος. Το θέμα ήταν πως δεν μετάνιωσε, αλλά αντίθετα άφησε… ανοιχτό το ενδεχόμενο να το ξανακάνει!

«Δεν είναι η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία ρακέτα που θα σπάσω στην καριέρα μου» υποστήριξε. «Δεν το θέλω, αλλά έχω την εντύπωση πως έτσι απελευθερώνω τον θυμό μου» εξήγησε.

Ο 32χρονος Σέρβος αναγνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο δεν είναι και το καλύτερο πρότυπο για τα νέα παιδιά που τον βλέπουν και έσπευσε να σημειώσει πως δεν τα ενθαρρύνει να κάνουν κάτι τέτοιο. Οπως είπε όμως, υπάρχουν και οι άσχημες στιγμές στους ανθρώπους.

Στη Ρώμη στάθηκε τυχερός, καθώς δεν συνέβη κάποιο ατύχημα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει πως όσο το επαναλαμβάνει, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες. Ο Τζόκοβιτς δεν βάζει μυαλό, όχι μόνο με αυτά που του συμβαίνουν, αλλά και από τις προσπάθειες αρκετών φίλων του που τον έχουν συμβουλέψει να κρατάει την ψυχραιμία του ύστερα από έναν χαμένο πόντο ή γκέιμ. Ο Μπόρις Μπέκερ τον είχε προειδοποιήσει στο Ρολάν Γκαρός πριν από τρία χρόνια, αλλά αυτός δεν τον άκουσε. Αντίθετα, έχει πάρει φόρα…