Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο COVID-19 και οι παράπλευρες ζημιές του συνεχίζουν να αφήνουν ίχνη καταστροφής σε όλον τον κόσμο. Εκατομμύρια επιχειρήσεις έχουν κλείσει, με πολλές να μην έχουν ρεαλιστική προοπτική επανέναρξης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Εκατομμύρια είναι χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Ορισμένες οικογένειες υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια για πρώτη φορά. Ενώ οι πλούσιοι μπορούν να τα καταφέρουν χρησιμοποιώντας τις αποταμιεύσεις τους, όσοι ζουν από τον μισθό τους υφίστανται δυσάρεστες δυσκολίες.
Η πανδημία δημιουργεί επίσης σχεδόν μεγάλο πρόβλημα για την παραδοσιακή οικονομική σκέψη. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο μηχανισμός τιμών θα κατανέμει τους πόρους αποτελεσματικά, αν όχι ισότιμα, και ότι ο ανταγωνισμός θα μεγιστοποιήσει το εθνικό εισόδημα. Αλλά αυτό προϋποθέτει, ουσιαστικά, ότι οι δραστηριότητες ατόμων ή επιχειρήσεων δεν επηρεάζουν άμεσα άλλους παράγοντες. Οι οικονομολόγοι αναφέρονται σε αυτές τις επιπτώσεις ως «εξωτερικούς παράγοντες» και μπορεί να είναι θετικοί ή αρνητικοί. Τέτοιοι παράγοντες συχνά εμποδίζουν την αποτελεσματική κατανομή πόρων. Εξετάστε την απόφαση εάν θα φορέσει κανείς ή όχι μάσκα προσώπου. Εάν δεν υπολογιστεί η πανδημία, οι χρήστες μάσκας προστατεύονται από επιβλαβείς ουσίες στον αέρα, αλλά επιβαρύνονται με κόστος: ταλαιπωρία, κάποια δυσφορία, αλλαγή προσωπικών χαρακτηριστικών και φυσικά την τιμή της μάσκας.
Αλλά αυτό δεν συμβαίνει όταν υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες όπως ο COVID-19. Σήμερα, η χρήση μάσκας θα προσφέρει πολλά οφέλη πέραν των συνηθισμένων για κάθε άτομο που φοράει μάσκα. Εάν ο φορέας έχει μολυνθεί, η μάσκα θα αποτρέψει τη μετάδοση του ιού σε φίλους και σε φίλους φίλων. Το όφελος από τη χρήση μάσκας είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που θα εκτιμούσε ένα άτομο από μόνο του. Οι εθνικές ή δημοτικές κυβερνήσεις πρέπει επομένως να παρέμβουν και να καταστήσουν υποχρεωτικό για όλους τους κατοίκους να φορούν μία.
Ισως μπορούμε να εμπνευστούμε από τον Γκίντο Καλαμπρέσι, δικαστή των ΗΠΑ και ομότιμο καθηγητή της Yale Law School, ο οποίος - μαζί με τον πρώην βραβευμένο με Νομπέλ οικονομολόγιο Ρόναλντ Κόους - έθεσε τα θεμέλια της διεπιστημονικής προσέγγισης «νόμος και οικονομικά».
Υποστηρίζει ότι ένα νομικό σύστημα που αντανακλά τη συμπόνια των ανθρώπων μεταξύ τους μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.
Η ιδέα του είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και διαφωτιστική σε μια εποχή που πολλοί ηγέτες παραμελούν τους αγώνες και τον πόνο των συμπολιτών τους. Ισως η στενή μελέτη του επιχειρήματος του Καλαμπρέσι και η διάδοση των ιδεών του μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής θα συνέβαλαν στην προώθηση μιας αναγκαίας αίσθησης κοινωνικής αλληλεγγύης σε έναν κόσμο όπου ο εγωισμός ορισμένων αποτελεί απειλή για όλους.
* Ο Κοΐτσι Χαμάντα είναι επίτιμος καθηγητής στο Yale University και ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε