Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αυξημένες ουρές είχαμε πάλι χθες έξω από τα τραπεζικά καταστήματα. Αιτία; Μια ανακοίνωση της ελληνικής ένωσης τραπεζών που ενημερώνει το κοινό ότι συνεχίζονται τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών εντός των καταστημάτων και ότι από εδώ και στο εξής είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και από τους πελάτες.
Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι οι συνταξιούχοι που, με ευθύνη και ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, θεώρησαν πως πρόκειται για νέα περιοριστικά μέτρα. Και έσπευσαν στις τράπεζες για να δουν τι συμβαίνει.
False alarm που λένε και στα χωριά. Για την ιστορία, από τον περασμένο Μάρτιο οι τράπεζες δεν εκτελούν εντός των καταστημάτων συναλλαγές μικρής αξίας, π.χ. αναλήψεις έως 400 ευρώ και καταθέσεις έως 1.000 ευρώ. Αυτές μπορούν να γίνουν σε ΑΤΜ. Αν χρειαστεί να γίνουν πιο μεγάλες συναλλαγές, αυτές εκτελούνται κανονικά στο κατάστημα. Επίσης οι τράπεζες δεν δέχονται την πληρωμή λογαριασμών, για παράδειγμα Εφορίας ή ΔΕΚΟ, με χρήση μετρητών στο γκισέ και προτρέπουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.
{TITM}Δέκα χρόνια πίσω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις{TITM}
Τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης κρίσης, αλλά και την εποχή Βαρουφάκη, θυμίζει η πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία ανέκοψε απότομα την ανοδική πορεία του δείκτη εμπιστοσύνης τους. Σύμφωνα με τη νέα έκδοση της Ερευνας Συγκυρίας που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 34 μονάδες και επανήλθε σε αρνητικό έδαφος (-8 μονάδες). Η τρέχουσα επίδοση προσεγγίζει τα επίπεδα των προηγούμενων κρίσεων (εκκίνηση ύφεσης το 2009 και επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων το 2015). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πτώση ήταν εξίσου έντονη τόσο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών κάτω από 0,5 εκατ. ευρώ), όσο και για τις μεσαίες επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών μεταξύ 2,5 εκατ. και 10 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική καθημερινότητα και η συνακόλουθη αβεβαιότητα περιορίζουν σημαντικά τις προσδοκίες των ΜμΕ για το μέλλον. Ιδιαίτερα έντονα πλήττονται οι κλάδοι εμπορίου αυτοκινήτων, τουρισμού και λιανικού εμπορίου, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη στόχου επιβίωσης, που στους συγκεκριμένους κλάδους ξεπέρασε το 40% του τομέα.
{TITM}Αλλαγές στην doValue{TITM}
Με νέα οργανωτική δομή θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής η doValue, που επένδυσε πρόσφατα στο κόκκινο χαρτοφυλάκιο της Eurobank και απέκτησε τη θυγατρική της στη διαχείριση επισφαλειών στην Ελλάδα. Στόχος των αλλαγών αυτών είναι να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει το βελτιωμένο διεθνές αποτύπωμα του ομίλου, ο οποίος πλέον είναι από τους κορυφαίους παίκτες στη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων και ακινήτων στη Νότια Ευρώπη. Για την Ελλάδα και την Κύπρο τη θέση του Region Manager αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece, ο οποίος θα ηγείται των εργασιών και της ανάπτυξής τους στις δύο αγορές. Θα αναφέρεται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Andrea Mangoni.
{TITM}Στον Χατζηδάκη η ενέργεια{TITM}
Η αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας Γεράσιμου Θωμά δημιούργησε τις προσδοκίες για την αντικατάστασή του με πρόσωπο στο οποίο θα παραδίδονταν οι ίδιες αρμοδιότητες.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός είχε άλλα σχέδια... Ολο τον φάκελο των ενεργειακών τον παίρνει και τον κρατά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Γιατί; Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το επόμενο χρονικό διάστημα και ιδίως ο Σεπτέμβριος είναι περίοδος γεμάτη προκλήσεις για μία σειρά ενεργειακών ζητημάτων. Τέτοια είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να τρέξουν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ), η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι διαδικασίες της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών αλλά και η υπόθεση της εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ.
Μεγάλη πρόκληση είναι επίσης και η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα περισσότερα χρήματα αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και υποδομών και τις ΑΠΕ.
Πέραν αυτών, όμως, ιδιαίτερα καυτό είναι και το θέμα των διεθνών ενεργειακών projects. Και ως τέτοια θεωρούνται και οι έρευνες υδρογονανθράκων αλλά και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Υποθέσεις που αντιμετωπίζουν διαρκώς την τουρκική προκλητικότητα...
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς και ήθελε τον Χατζηδάκη να χειρίζεται απευθείας αυτά τα θέματα.
{TITM}Ζήτηση για ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ{TITM}
Το έλεγε συχνά-πυκνά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ότι η εικόνα που έχει από την αγορά για τα ηλεκτρικά οχήματα και ιδίως για το πρόγραμμα επιδότησης είναι το μεγάλο ενδιαφέρον των καταναλωτών. Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνονται αν κρίνουμε και από τον απολογισμό της πρώτης μέρας της λειτουργίας της ιστοσελίδας του προγράμματος επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Στο help desk έγιναν 120 τηλεφωνικές κλήσεις και η ηλεκτρονική διεύθυνση δέχθηκε 60 mails. Το 85% των ενδιαφερομένων ζητούσαν πληροφορίες για τις επιδοτήσεις των ηλεκτρικών ποδηλάτων και δικύκλων.