Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε περιόδους αστάθειας και αβεβαιότητας, σαν κι αυτή που ζούμε, οι αγορές διψούν για θετικές ειδήσεις. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξια η πτώση της μετοχής της AstraZeneca αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν αισιόδοξες ενδείξεις για την πορεία των πειραματικών ερευνών που διεξάγει η βρετανοσουηδική εταιρεία για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Θα μπορούσε να αποδώσει κανείς τη συμπεριφορά των επενδυτών στην πάγια αρχή τους να αγοράζουν στη φήμη και να πωλούν στην είδηση. Αλλά η AstraZeneka και εν γένει η παγκόσμια φαρμακευτική έρευνα πόρρω απέχουν ακόμη από την παρασκευή εμβολίου κατά του θανατηφόρου ιού.
Ασφαλής είδηση, δηλαδή, ότι ο στόχος επιτεύχθηκε και ότι δρομολογείται η κυκλοφορία στο εμπόριο εμβολίου δεν υπάρχει. Αν υπήρχε, η πτώση της μετοχής θα εξηγούνταν - και πιθανότατα οι ειδικοί θα την εκτιμούσαν ως βραχύβια, θεωρώντας ότι οι αγορές θα περίμεναν πλέον να δουν πώς θα αποτυπωθεί η εμπορική εκμετάλλευση της σπουδαίας ανακάλυψης στα οικονομικά βιβλία της εταιρείας. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Γιατί λοιπόν η αγορά «τιμώρησε» τη μετοχή της AstraZeneca, αναστέλλοντας την εντυπωσιακή πορεία που έχει το τελευταίο 12μηνο κατά το οποίο η τιμή της ενισχύθηκε κατά περίπου 19%;
Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι η δύσθυμη απαισιοδοξία και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί τόσο γρήγορα η πανδημία. Η δυσπιστία τους έναντι των επιστημονικών ανακοινώσεων, οι οποίες είναι αλήθεια ότι δεν συνάδουν με τις αρχικές εκτιμήσεις που τοποθετούσαν χρονικά την παρασκευή εμβολίου - προσοχή, όχι φαρμάκου για την αντιμετώπιση, αλλά εμβολίου για την πρόληψη της νόσου - περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, στην καλύτερη περίπτωση. Πολλοί ειδικοί μάλιστα προειδοποιούσαν (και ακόμη το υποστηρίζουν) ότι θα πρέπει να περιμένουμε από ένα έως και τρία χρόνια για να γίνουν οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές και οι μετρήσεις ώστε να αδειοδοτηθεί η κυκλοφορία του σκευάσματος στο εμπόριο.
Επιπλέον δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εξέφραζαν φόβους ότι η COVID-19 πιθανότατα θα μεταλλαχθεί και θα μετεξελιχθεί και ως εκ τούτου το εμβόλιο που θα παρασκευαστεί δεν θα καλύπτει επαρκώς τον κόσμο και τέλος πάντων δεν θα προστατεύει αποτελεσματικά κάποιον από τον κίνδυνο να επιμολυνθεί.
Ολες αυτές οι εξηγήσεις ωστόσο, αν και λογικοφανείς, εν προκειμένω δεν στέκουν. Και δεν στέκουν διότι απλούστατα οι επενδυτές δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε τη διάθεση να φιλοσοφήσουν προτού δώσουν την εντολή για αγορά ή πώληση μετοχών. Δεν τους ενδιαφέρουν οι μακροπρόθεσμες και οι σε βάθος χρόνου εξελίξεις, διότι μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί (ελπίζουμε όχι από τον κορωνοϊό...), όπως έλεγε ο Τζον Μέιναρντ Κέινς.
Ανταγωνισμός και πειστικότητα
Η μετοχή της AstraZeneca έπεσε επειδή, όπως επισήμαναν οι αναλυτές της Bernstein και ο επικεφαλής τους Ρόνι Γκαλ, το εμβόλιο που τα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας ανέπτυξαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε τα πρώτα θετικά στοιχεία, αλλά τα στοιχεία αυτά δεν ήταν πειστικότερα από τα προγράμματα για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού που «τρέχουν» άλλες μεγάλες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, όπως η Pfizer, η BiNtech και η Moderna.
«Είναι το ανταγωνιστικό περιβάλλον που εμπόδισε την AtraZeneca να εντυπωσιάσει με την πρόοδό της» έγραψε χαρακτηριστικά σε ενημερωτικό σημείωμά του ο Ρόνι Γκαλ. Ετσι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η τιμή της μετοχής της εταιρείας έφτασε να υποχωρεί έως και 5,7% χθες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει ενδοσυνεδριακά από τον περασμένο Μάρτιο. Σημειωτέον ότι πριν από την ελπιδοφόρα ανακοίνωση για την πρόοδο των ερευνών, η μετοχή της AstraZeneca ενισχυόταν κατά 5% στη Wall Street!