Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο Χρήστος Ροζάκης, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, εκφράζει τις επιστημονικές θέσεις και απόψεις πιστά επί χρόνια. Είναι συνεπής και έχει γράψει και σχετική μελέτη από το 2013 με θέμα «Η αποκλειστική οικονομική ζώνη και το διεθνές δίκαιο». Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και πρόσωπο απόλυτα σεβαστό διεθνώς, έχει το πλεονέκτημα, κατ' άλλους μειονέκτημα, να υποστηρίζει τις επιστημονικές του θέσεις, έστω και αν αυτές δεν αρέσουν.
Αλλωστε τα όσα είπε για ΑΟΖ και Καστελλόριζο μπορεί να τύχουν επιστημονικής απάντησης και είναι παραπλήσιες με τις εθνικές θέσεις. Αρκεί να μην εθελοτυφλεί κανείς για να κατασκευάζει εχθρούς του έθνους και να τους στιγματίζει. Τον γνώρισα καλά κατά τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είχαμε μια στενή συνεργασία έκτοτε. Συνέδραμε να εκδώσουμε βιβλίο με αναφορά στην νομολογία του Δικαστηρίου από κοινού με τον συχωρεμένο Στέφανο Ματθία, έξοχο νομομαθή και άνθρωπο που διετέλεσε πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Αντιπρόεδρος τότε ο κ. Ροζάκης στο ΕΔΔΑ με έδρα το Στρασβούργο, το οποίο ακόμη τον προσκαλεί να διδάξει και να παραγάγει επιστημονικό έργο.
Χωρίς ποτέ να παραγνωρίζει τη χώρα του και να τη βοηθά με τον δικό του τρόπο. Οχι με φωνές και κραυγές, αλλά μέσα από τον ήρεμο επιστημονικό του λόγο. Θα μπορούσε να μένει στο περιθώριο και να μην ομιλεί με τα γραφόμενά του. Δεν θα ήταν όμως ο συνεπής και έντιμος διανοούμενος. Ενας καταξιωμένος επιστήμονας με πλούσια βιβλιογραφία και αναγνωρισμένο έργο.
Μια προσωπικότητα που είμαι τυχερός που συνάντησα και εξεπλάγην από την ευρυμάθειά του, την κοσμιότητά του, τη σεμνότητά του και το ήθος του.
Σε ειδική μεγαλοπρεπή τελετή εορτάσαμε τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρόντος του προέδρου του. Τον τιμήσαμε δε σε ειδική τελετή για την προσφορά του στη διεθνή και ελληνική επιστήμη και κοινωνία. Διατύπωνε ευθέως και με επιχειρήματα τις απόψεις του και δεν άλλαζε θέσεις ανάλογα με το ποιος κυβερνά για να φανεί αρεστός. Και πάντα πρόθυμος να προσφέρει. Η κατασκευή εχθρών, άλλωστε, μας ταλαιπωρεί πολύ για χρόνια και ακόμη δεν βάλαμε μυαλό. Είναι ίδιο της φυλής μας να μην αποδεχόμαστε ό,τι δεν ηχεί καλά στα αφτιά μας, έστω και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Αλλωστε, πόσοι σπουδαίοι άνθρωποι πέρασαν, άφησαν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους με θετικό πρόσημο.
Από την αρχαιότητα και την Ελληνική Επανάσταση, η κατάσταση συνεχίζεται. Αν κάτι μπορεί να «καταλογίσω» στον κ. Ροζάκη είναι ότι παραμένει αμετακίνητος και συνεπής στις επιστημονικές του θέσεις. Δεν είναι πολιτικός. Ακου, λέει, να θέλει να ζει ελεύθερος και να εκφράζεται ελεύθερα.
Ο Δημήτρης Παξινός είναι πρώην πρόεδρος ΔΣΑ