Με τη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις χάραξε με αδρές γραμμές το περίγραμμα της οικονομικής στήριξης στη χώρα μας. Μεγάλο μέρος της στήριξης αυτής είναι «δωρεάν». Δεν είναι όμως απροϋπόθετη. Η χώρα μας καλείται να συνοδεύσει τη στήριξη αυτή με σειρά επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα προσδώσουν στην ελληνική οικονομία βάθος και εφόδια για την επόμενη μέρα. Ο στόχος της βοήθειας δεν είναι μόνο η στήριξη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι και η θωράκιση για το μέλλον.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε και κάτι ακόμη. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας. Αυτό σημαίνει πως η διαχείριση της οικονομικής βοήθειας θα μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα όμως θα περάσει από την κρησάρα εκείνων των χωρών του Βορρά που έχουν συνηθίσει να πορεύονται με στερεότυπα για τις χώρες του Νότου και να επαναπαύονται σε απλουστευτικά σχήματα. Η κριτική τους δεν είναι δίκαιη, θα είναι όμως αμείλικτη.

Δεν είναι όμως ούτε στην Κομισιόν ούτε στους δύσπιστους του Βορρά που θα λογοδοτήσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρωτίστως, στους έλληνες πολίτες, οι οποίοι θέλουν να δουν ένα διαφορετικό υπόδειγμα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, όποια και αν είναι η προέλευσή του. Το στοίχημα δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη χρηστή και επωφελή διαχείριση, γνώμονας της οποίας θα είναι το δημόσιο συμφέρον.