Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τα όσα συνέβησαν στον Εβρο το τελευταίο διάστημα δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσονται στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Αγκυρας, που δεν περιορίζεται σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε πράξεις, όπως ο πρωτοφανής αριθμός εναέριων παραβιάσεων, για πρώτη φορά πάνω από τον Εβρο και μεγάλα μας νησιά. Και καθ' υποτροπή, όπως με το «Ορούτς Ρέις» που «το είχε πάρει ο άνεμος», η κυβέρνηση περιέπεσε σε αντιφάσεις και παλινωδίες και έστειλε το λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά. Πιστεύει κανείς ότι για ένα «μη γεγονός», για fake news, υποβάλαμε δύο διαβήματα; Ή ότι υποβάλαμε διάβημα για «κινητικότητα» (κλασική άσκηση οργουελικού doublespeak) των Τούρκων στο δικό τους έδαφος; Το ότι δεν δίδονται στη Βουλή οι σχετικές ρηματικές ανακοινώσεις αποτελεί πλήρη ομολογία για το ότι δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η τουρκική προκλητικότητα ενθαρρύνεται από παρόμοιες παλινωδίες, όπως η αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα» χωρίς εξασφάλιση μείωσης της έντασης, σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου.
Ως εσωτερικό, επικοινωνιακό αντιπερισπασμό για να ξεχαστούν οι πολλαπλές ευθύνες της, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει ξανά κεντρικό θέμα τον φράχτη στον Εβρο. Είναι σαφές ότι ο φράχτης δεν αποτελεί μέσο λύσης του Προσφυγικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΕΕ αρνήθηκε να συγχρηματοδοτήσει τον αρχικό φράχτη στο τρίγωνο «Καραγατς» το 2011-2012, ως «αναποτελεσματικό» και «βραχυπρόθεσμο στην αντιμετώπιση του προβλήματος». Μόνο ευρωπαϊκή λύση επιδέχεται το μεγάλο αυτό ζήτημα, εκτός της λογικής να γίνει η χώρα μας ασπίδα στο «φρούριο Ευρώπη» και αποθήκη ψυχών, χωρίς ΜΑΤ στα νησιά και αυτοδικίες, με μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες.
Αυτά ούτε νέα είναι ούτε αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ελληνική περίπτωση. Και οι Δημοκρατικοί στην Αμερική είναι κατά του τείχους στο Μεξικό, ενώ ακόμη και κυβερνητικά στελέχη είχαν τοποθετηθεί ανάλογα στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι υπάρχει κάτι νέο, και αυτό είναι η εργαλειοποίηση του Προσφυγικού από την Τουρκία, η οργανωμένη επιχείρηση κατεύθυνσης ροών προσφύγων και μεταναστών στα σύνορά μας ως υβριδική, επιθετική ενέργεια. Και πάλι δεν πρέπει να έχουμε την αυταπάτη ότι ο φράχτης από μόνος του θα λύσει το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η κυβέρνηση αποφάσισε να τον επεκτείνει, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η κατασκευή του να πάρει υπόψη τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και ιδίως να εξασφαλίζεται ασφαλής δίοδος για όσους επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Η οριοθέτησή του επίσης είναι σημαντικό θέμα, για να μην υπονομεύσει δικαιώματα της χώρας μας de facto.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πατριωτική δύναμη, επιδιώκει την ύπαρξη ενωτικού μετώπου στην εξωτερική πολιτική. Ενός μετώπου όμως βασισμένου στην αλήθεια, και προσανατολισμένου σε ενεργητική διπλωματία, που επιδιώκει τον διάλογο στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα αποφασιστικότητας στην άλλη πλευρά. Ο,τι δηλαδή δεν κάνει μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία.
———
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι βουλευτής Β1 Τομέα Αθήνας, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ