Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οπως υποστηρίζεται, όταν ο Ερντογάν αντιμετωπίζει πίεση στο εσωτερικό λόγω κρίσης, τότε εξάγει μέρος της στις γειτονικές χώρες με δημιουργία κρίσεων άλλου είδους, ώστε να ισορροπήσει την εσωτερική κατάσταση. Αν αληθεύει η υπόθεση αυτή, τότε η αντίδραση που δέχεται και θα δεχθεί στο εσωτερικό λόγω της ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού, χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μέτρα, θα σημαίνει ότι δεν θα ορρωδήσει ενώπιον μιας συνέχισης ενεργειών προκαλώντας γειτονικά κράτη.
Είναι αδύνατον να εισβάλει κορωνοϊός στην τουρκική επικράτεια χωρίς να καταμετρηθούν θύματα, ακόμη και αν επιχειρηθεί να κρατηθεί μυστικό. Ο Ερντογάν μπορεί να διαχειρίστηκε την ήττα στο Ιντλίμπ της Συρίας, χωρίς να κλείσει το μείζον πρόβλημα εθνικής ασφάλειας της χώρας του από το Κουρδικό, εν τούτοις το ζήτημα του κορωνοϊού είναι διαφορετικό. Εχει να αντιμετωπίσει την κραυγή των πολιτών των οποίων η ζωή κινδυνεύει σαρωτικά, ενώ η οικονομία, αν δεν υποστηριχθεί εν μέσω της ήδη οικονομικής κρίσης, θα γονατίσει ακόμα περισσότερο. Αντί δε να συσπειρώνει, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τη δίωξη των πολιτικών αντιπάλων του. Επιβάλλει έναν ιδιότυπο δεσποτισμό κομμένο στα μέτρα της πολιτικής του. Καταρτίζει σχέδιο αμνήστευσης των ποινικών και αποκλείει τους πολιτικούς διωκόμενούς του.
Είναι ομοίως χαρακτηριστικές η αλαζονεία και η προκλητική διαβίωση, που επιδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία, του ιδίου, των οικείων του και της αυλής του. Aκόμα και για νηφάλιους αναλυτές ο Ερντογάν έχει χάσει το μέτρο.
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να αποπροσανατολίζει από τα προβλήματα και να μεταφέρει το σκηνικό δράσης της χώρας του στην εγγύς γειτονιά του. Ομως, είναι θεατής των διεθνών διεργασιών στον χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Σημαντικές χώρες της περιοχής είναι απέναντι στην Τουρκία, με εμφανή δράση τους να περιορίσουν, αν και αβέβαιο, τον ρόλο της στη Συρία.
Ο Ερντογάν δεν έχει διακόψει τις ρητορικές και έμπρακτες ενοχλήσεις έναντι της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι έδωσε εντολή να ανασυνταχθούν στο εσωτερικό οι πρόσφυγες/μετανάστες που με τουρκική καθοδήγηση συνωστίστηκαν απειλητικά στα ελληνικά σύνορα. Ο στόχος της αμφισβήτησης νησιών παραμένει ενεργός και επιδεικνύεται με τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις. Στον στόχο έχει προστεθεί και ο Εβρος, εκεί όπου η Ελλάδα απασχολεί πολυάριθμη αποτρεπτική δύναμη υπεράσπισης των συνόρων, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές αντιμετώπισης του κορωνοϊού και διασφάλισης της υγείας των πολιτών.
Στις 18 Μαρτίου 2020 από τον τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Εθνη υποβλήθηκε επιστολή προς απάντηση της αντίστοιχης Κυπριακής της 13ης Νοεμβρίου 2019. Η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει τις απαιτήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και με συντεταγμένες τις διεκδικήσεις της από τον 32ο έως τον 28ο μεσημβρινό, με την πρόθεση να προκαταλάβει περιοχές που επικαλύπτονται με τις ελληνικές ή κυπριακές διεκδικήσεις σε μη οριοθετημένες περιοχές. Παράλληλα να αμφισβητήσει εκ νέου την οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ εντός της οποίας ενεργεί με ρητορική αμφισβήτηση και με έμπρακτες ενοχλήσεις, με σκοπό να ακυρώσει τον προγραμματισμό εξορυκτικής δραστηριότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καταθέτει και τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού μνημονίου/συμφώνου επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αβάσιμη οριοθέτηση με μια επίκληση αρχών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι συμφωνία που επηρεάζει δικαιώματα τρίτου κράτους, της Ελλάδας, δεν ευσταθεί χωρίς τη ρητή συναίνεση της τελευταίας.
Η Τουρκία επιμένει σε ευθύδικη οριοθέτηση με όλες τις χώρες, προβάλλοντας τον διάλογο ως παράγοντα σταθερότητας. Αν όμως δεν υπάρχει επικοινωνία, πώς θα αποκωδικοποιηθεί η δήλωση αυτή για τις μύχιες σκέψεις του γείτονος;