Ο φόβος του ντόμινο επιβεβαιώθηκε και στη χώρα μας. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται πλέον με ταχύτητα με αποτέλεσμα να προστίθενται καθημερινά νέα κρούσματα στη λίστα, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για την κρισιμότητα των επόμενων δύο εβδομάδων. Αυτό σημαίνει πως δεν είμαστε πλέον αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξάπλωσης, αλλά με κινδύνους που προκαλούνται πια από την ίδια την εξάπλωση του ιού. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα υπάρχει πλέον και στη χώρα μας. Κι αυτό που προέχει τώρα είναι η λύση του προβλήματος.

Οι επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν δώσει σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού. Πολλές από αυτές απαιτούν τη συνεργασία καθενός από εμάς. Από την αντίδραση που θα πρέπει να έχει κανείς στην περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα έως τα μέτρα προστασίας για να προφυλάξει τον εαυτό του, αλλά και τους άλλους, οι οδηγίες αυτές προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Η λύση, με μια φράση, βρίσκεται στα χέρια τους. Βρίσκεται στα χέρια όλων μας τόσο κυριολεκτικά, αφού επιβάλλεται η συχνή αντισηψία τους, όσο και μεταφορικά.

Εχει σημασία να τονιστεί ξανά και ξανά η ευθύνη ενός εκάστου καθώς στη χώρα μας παρατηρήθηκαν φαινόμενα απείθειας με πλέον χαρακτηριστικό την απόφαση κάποιων συμπολιτών μας να διοργανώσουν καρναβαλικές εκδηλώσεις παρά τη ματαίωσή τους. Η έξαρση του ιού θα λειτουργήσει ενδεχομένως σωφρονιστικά για ορισμένους που υποδύθηκαν ή φλερτάρουν με την ιδέα να υποδυθούν τους «αντιστασιακούς». Αλίμονο όμως σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη από τέτοιους σωφρονισμούς για να εφοδιαστεί με σωφροσύνη.