Οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος. Αυτή τη φορά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα! Ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει πρόβλημα να αγνοεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δίκαιο είναι ό,τι συμφέρει τον ίδιο και τη χώρα του.

Στην πραγματικότητα, η υφαλοκρηπίδα της Κρήτης είχε ήδη αμφισβητηθεί με την υπογραφή της τουρκολιβυκής συμφωνίας, η οποία καταδικάστηκε τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά ταύτα, στην προχθεσινή διάσκεψη του Βερολίνου προσκλήθηκε η Τουρκία, και όχι η Ελλάδα. Είναι λογικό λοιπόν ο Ερντογάν να αποθρασύνεται. Και να ζητά τώρα από τον έλληνα Πρωθυπουργό, ως προϋπόθεση για να τον συναντήσει, να «διορθώσει» το «λάθος» της πρόσκλησης του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα.

Είναι προφανές ότι οι τόνοι θα παραμείνουν υψηλοί. Και οι κινήσεις της Αγκυρας όλο και πιο επικίνδυνες: ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες την αγορά και τρίτου γεωτρητικού σκάφους. Και για να χρυσώσει το χάπι, υποσχέθηκε ισότιμη κατανομή του αερίου που θα εξαχθεί – αν η «Νότια Κύπρος» έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η απάντηση της Αθήνας θα πρέπει να είναι αποφασιστική, όσο και ψύχραιμη. Η ενεργή και επιθετική διπλωματική της πρωτοβουλία, που τόσο ενοχλεί την Τουρκία, θα πρέπει να συνεχιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Με απώτερο στόχο βέβαια πάντα την ειρηνική συνύπαρξη, αφού η Τουρκία ήταν, είναι και θα παραμείνει γείτονάς μας.